środa, 8 lipca 2015

Cynamonowe kuleczki z wafli ryżowych wieloziarnistych, amarantusa i płatków sojowych | BEZGLUTENOWE, BEZ CUKRU

Dzisiejszy przepis to efekt gwałtownej potrzeby na coś dobrego do herbaty ziołowej. Pozostały mi tylko 3 sztuki wafli ryżowych i resztka przecieru jabłkowego, ale nie chciałam jeść ich w tradycyjny sposób. Stąd powstał pomysł, na szybkie i ekspresowe kuleczki z piekarnika. Mogą je zrobić spokojnie weganie, nie dodając po prostu białka od jajka. Ja dodałam, aby w kuleczkach umieścić dodatkowe źródło zdrowia i protein. Zapraszam po ekspresowy przepis, w którym wszystko mieści się w liczbie 3:) 3 sztuki, 3 łyżki i 3 minuty przyrządzania to trzy magiczne trójki :D Do dzieła!:)



SKŁADNIKI: 
(na 6 kul)

3 łyżki musu/przecieru jabłkowego 100% (bez cukru)
3 łyżki amarantusa ekspandowanego
3 łyżki płatków sojowych
1 białko jajka
1 łyżeczka cynamonu 



PRZYGOTOWANIE:

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
Wafle ryżowe pokruszyć na małe kawałeczki.


Dodać przecier jabłkowy, amarantus, płatki sojowe i cynamon. Wymieszać.


Białko oddzielić od żółtka i lekko roztrzepać widelcem. 
Dodać do masy i formować kule:)


Kule wyłożyć na papier do pieczenia i piec około 15 minut (tak aby z wierzchu zrobiły się zarumienione i lekko chrupiące). 
Po upieczeniu wyciągnąć i jeść na ciepło lub wystudzone.



Zaparzyć herbatę ziołową (u mnie 6 ziół), zieloną, czerwoną lub białą....


... i rozkoszować się chwilą przyjemności:) 


Można je również obtoczyć w roztopionej gorzkiej czekoladzie i włożyć do lodówki na kilka minut....:) 
Też będą pyszne:)

SMACZNEGO!:) 


P.s. Lubicie takie ekspresowe, zdrowe, bez mąki i cukru przekąski?:) 
Skusicie się na takie kule?:)


Gotuj w zdrowym stylu

1 komentarz :

  1. Super przepis☺️ Chętnie wypróbuję,mam tylko pytanie czy można czymś zastąpić płatki sojowe (nie jem soi) lub w ogóle z nich zrezygnować? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję ślicznie za odwiedziny!
Jeśli spodobał Ci się post, to z przyjemnością o tym przeczytam:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...