czwartek, 2 lipca 2015

Otrębowe placuszki jogurtowe z kremem ciecierzycowo-orzechowym, owocami i polewą czekoladową

Moi kochani! Przygoda z konkursem Kuchni Jogurtowej dobiega końca. Przed nami ostatnie już wyzwanie: JOGURTOWO-PIKNIKOWO, czyli LEKKIE GOTOWANIE W PLENERZE!
Macie jakieś swoje ulubione smakołyki, które chętnie zabieracie na wyjazdy poza miasto, piknik ze znajomymi, czy wycieczkę z dziećmi? Ja się pokusiłam o coś słodkiego, co wyszło po prostu obłędnie i niewyobrażalnie smaczne. Aż się sama zdziwiłam:) Otrębowe placuszki jogurtowe w połączeniu z pastą z ciecierzycy (wegańską) i orzechami laskowymi, polewą czekoladową i świeżymi owocami okazały się niebem w gębie:) Nie tylko zdrowe, pyszne, ale i bez cukru. Kiedy razem z rodziną, znajomymi, czy dziećmi wyruszycie na piknik, bez wątpienia przyniesie Wam wiele frajdy wspólne zajadanie się tymi pysznościami:) UWAGA! Ciężko przestać je jeść...:D Zapraszam po przepis!



SKŁADNIKI:


placuszki (ok. 6 sztuk)
1 całe jajko + 1 białko
4 łyżki otrębów owsianych
2 łyżki płatków owsianych górskich
1 niepełna łyżeczka płynnego oleju kokosowego
stewia (u mnie 2 miarki)


PRZYGOTOWANIE:

Do miski wbij jajko i białko. Zmiksuj.
Dodaj olej, stewię i jogurt. Wymieszaj. 


Dodaj otręby i płatki owsiane.




Rozgrzej patelnię teflonową i nakładaj po 2 łyżki masy (ilość na jednego placuszka). Czekaj tak długo, aż spód placuszków się dobrze zetnie i będzie odchodził swobodnie od patelni. Przewróć je na drugą stronę i smaż na złoty kolor. 


W między czasie przygotuj pastę (którą proponuję w małej ilości, ale oczywiście można ją zwiększyć). 


SKŁADNIKI: 

pasta ciecierzycowo-orzechowa

100g ciecierzycy ugotowanej lub z puszki 
25g orzechów laskowych
1 łyżeczka przecieru jabłkowego (100% bez dodatku cukru)
stewia (u mnie 1 miarka)
2 łyżeczki mleka krowiego lub roślinnego
1 łyżeczka kakao lub karobu 


PRZYGOTOWANIE:

Orzechy upraż na patelni i obierz ze skórki (po uprażeniu łatwo odchodzi).


Dodaj do ciecierzycy i zmiksuj (dobrze jest zostawić większe kawałki orzechów).



Dodaj przecier, stewię, mleko i kakao. Wymieszaj.


Przełóż do słoiczka.


















Pastą posmaruj placuszki.



Udekoruj owocami. 


Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj mleko i wymieszaj.
Polej placuszki.






A teraz to co najważniejsze do naszego wyzwania!
Składniki możesz:
1) zapakować osobno (placuszki | pastę | owoce wymoczone do połowy w czekoladzie) i dopiero w plenerze je "złożyć" w całość. 
2) już w domu przygotować, zawinąć w folię spożywczą i zajadać gotowe na zielonej trawce 


Ostatnia szansa na nagrody! Przyłączcie się po raz ostatni do naszej zabawy! 
Przesyłajcie zdjęcia i przepisy na fan page Kuchni Jogurtowej



4 komentarze :

Dziękuję ślicznie za odwiedziny!
Jeśli spodobał Ci się post, to z przyjemnością o tym przeczytam:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...