niedziela, 3 maja 2015

Babeczki marchewkowe z komosą ryżową / Quinoa carrot muffins

Co powiecie na babeczki marchewkowe z komosą ryżową?:) Zdrowe, dietetyczne, bez mąki, cukru i tłuszczu:)

What do you say about quinoa carrot muffins? Healthy, diet, without flour, sugar and fat:)



SKŁADNIKI:

4 łyżki suchej komosy ryżowej + woda do gotowania
3 małe marchewki
1 jajko
4 kosteczki gorzkiej czekolady (min. 70%)
stewia lub ksylitol
2 łyżki zmielonych na mąkę płatków owsianych
1 łyżka nasion chia + woda do zalania

serek naturalny niskotłuszczowy bez cukru + owoce + mięta


INGRIDIENTS:

4 tbsp dry quinoa + water 
3 small carrots
1 egg
4 chocolate squares (min. 70%)
stevia or xylitol
2 tbsp oatmeal flour
1 tbsp chia seeds + water 

law fat quark without sugar + fruits + mint



PRZYGOTOWANIE:

Ugotuj komosę ryżową (ja kupiłam w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ). 
Rozgrzej piekarnik na 200st. 
Zalej nasiona chia ciepłą wodą i odstaw na kilka minut (niech napęcznieją).
Zetrzyj marchewki na tarce.
Kostki czekolady pokrój na małe kawałki.
Wszystkie składniki ze sobą wymieszaj i wykładaj do papierowych foremek.
Piecz około 30-45 min. 


INGRIDIENTS:

Cook quinoa. 
Preheat oven to 200C.
Let chia seeds soak in water for few minutes.
Grate carrots.
Chop the chocolate into small pieces. 
All ingridients mix together and put to paper forms. 
Bake for 30-45 min. 





Upieczone babeczki posmaruj serkiem (można go posłodzić miodem) i udekoruj owocami i miętą.
Smacznego:)


Baked muffins decorate with quark, fruits and mint.
Bon Appetit:)







Te babeczki to idealna przekąska na piknik:) Magda z Foodmanii wraz ze sklepem Owocowy Raj, zorganizowała konkurs "Majówka z Owocowym Rajem". Polecam zaglądnąć i na bloga i na stronę sklepu internetowego ze zdrową żywnością, bo WARTO!:) Świetne produkty ze sklepu  oraz ciekawe przepisy blogerki są doskonałą bazą i inspiracją do tworzenia zdrowych posiłków:)

2 komentarze :

  1. Od niedawna posmakowałam komosy ryżowej i jestem bardzo mile zaskoczona smakiem :) Na razie kosztowałam w sałatkach, zainspirowałaś mnie wersją na słodko :) Babeczki wyglądają mega apetycznie! ♥

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się bardzo!:) Babeczki są ciekawe w smaku:) A co przede wszystkim - bardzo zdrowe i słodkie:) Spokojnie mogą one stanowić przekąskę w ciągu dnia, czy też alternatywę dla kupnych słodyczy. Idealnie sprawdzą się też jako dodatek do popołudniowej kawy zamiast tradycyjnego, ciężkiego, tłustego i pełnego pustych kalorii ciacha:) Pozdrawiam!:)

      Usuń

Dziękuję ślicznie za odwiedziny!
Jeśli spodobał Ci się post, to z przyjemnością o tym przeczytam:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...