środa, 4 stycznia 2017

Razowe ciasto marchewkowe bez cukru!

Po całym ciężkim dniu pracy należy nam się odrobina przyjemności i kawałeczek ciasta do popołudniowej kawy. Prawda? :) Zima nas nie rozpieszcza, więc nie mogłam nie podzielić się z Wami przepisem na wilgotne, smaczne i korzenne ciasto marchewkowe! Idealnie wpasuje się w jeszcze nieco świąteczno-zimowy klimat :) Tylko zamiast tradycyjnej wersji z białą mąką i cukrem, polecam Wam wypróbowanie zdrowszej - na mące razowej żytniej i z erytrytolem - naturalnym i bezpiecznym dla zdrowia, bezkalorycznym słodzikiem. Spożywanie sporych ilości białego cukru, powoduje próchnicę zębów, nadwagę, obniżenie odporności, deficyt witamin i minerałów, a także wpływa niekorzystnie na poziom cholesterolu we krwi oraz starzenie skóry. Jest on dodawany do większości produktów spożywczych, dlatego może warto zrobić przerwę przynajmniej w weekend i zjeść coś innego, pozbawionego "białej śmierci", a przy tym również smacznego? :) Uwierzcie że ciasto wychodzi bardzo słodkie, więc o to się nie musicie martwić:) Zapraszam po przepis!


SKŁADNIKI:
(na mniejszą formę kwadratową)
Ciasto
2 jajka
3 marchewki
4 łyżki oleju kokosowego lub rzepakowego
1 łyżka miodu
90g erytrytolu + ewentualnie odrobina stewii
1 szklanka mąki razowej żytniej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli himalajskiej
2 łyżeczki cynamonu
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
100g orzechów włoskich

Dodatki
1 opakowanie chudego serka naturalnego, np. Bieluch lekki
2 łyżeczki syropu klonowego
odrobina aromatu waniliowego
PRZYGOTOWANIE:

Ciasto 
Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
Marchewkę zetrzyj na tarce.
Jajka, erytrytol, miód, olej zmiksuj blenderem, po czym dodaj przesianą przez sitko mąkę wymieszaną wcześniej z przyprawami i proszkiem do pieczenia oraz orzechy.
Formę (nie za dużą) wyłóż papierem do pieczenia, wlej do niej ciasto i piecz około 40 min do tak zwanego suchego patyczka.

Dodatki 
Wszystkie składniki wymieszaj. 
UWAGA! To nie jest polewa/lukier, który się utrzyma bez jakichkolwiek zmian w swoim wyglądzie. Serek po jakimś czasie lekko wysycha i nie wygląda apetycznie. 
Warto wtedy sięgnąć po niego dopiero przed nakładaniem ciasta na talerz.

A Wy lubicie marchewkowe ciacha? Piszcie w komentarzach, jeśli przepis się Wam spodobał :) 
Może ktoś się skusi na jego wypróbowanie? :)  

zBLOGowani.pl

3 komentarze :

  1. Moje ulubione połączenie - ciasto marchewkowe i serek! <3 Cudnie się prezentuje. Na mące żytniej razowej nie piekłam jeszcze marchewkowego, jedynie piernik i też nieźle wyszedł. Muszę wypróbować kiedyś Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję ślicznie za odwiedziny!
Jeśli spodobał Ci się post, to z przyjemnością o tym przeczytam:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...