wtorek, 8 grudnia 2015

Pyszne ciasto jogurtowe z makiem | bez cukru, dietetyczne, bezglutenowe

To ciasto jest kolejnym ekspresowym ciachem, które jest puszyste, miękkie, lekko wilgotne, pyszne, dietetyczne i bardzo zdrowe! Zawiera niewiele składników i myślę, że jest zdecydowanie kolejną świetną alternatywą dla świątecznych wypieków. Nie zastępuje ono prawdziwego makowca, bo nie to było moim celem. Ale jest tak pyszne, że warto pokusić się o jego wypróbowanie:) JEST BOSKIE!:)


SKŁADNIKI:

60g mąki gryczanej
80g maku
szcyzpta soli
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
wanilia mielona
stewia
1 mały banan
300g jogurtu naturalnego 3,5%

ksylitol puder

PRZYGOTOWANIE:
Jogurt zmiksuj z bananem, stewią i wanilią. Spróbuj. Jeśli jest za mało słodkie, możesz dodać więcej stewii lub np. ksylitolu. 
Mąkę, mak, sól i sodę wymieszaj i połącz z jogurtową masą.
Całość wymieszaj i przelej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto włóż do nagrzanego piekarnika do 200stopni i piecz około 40minut (patyczkiem należy sprawdzić czy już jest upieczone).
Gdy ciasto ostygnie, oprósz je ksylitolem w pudrze. 
SMACZNEGO!:)



UWAGI:
*Dobrze jest wybrać dobrej jakości mak, aby nie był zbyt gorzki!
*Mąka gryczana może być bardziej lub mniej intensywna w smaku. 
Moja jest delikatna, więc nie przebija aromat gryki w cieście, dzięki czemu jest pyszne:D
*Bądźcie ostrożni przy zakupie stewii. Lepiej zapłacić więcej za 100% produkt niż za szkodliwy słodzik, który samej stewii ma w sobie niewiele.


7 komentarzy :

  1. Swietny przepis. Bardzo cieszy mnie fakt,ze jest to ciasto,gdzie nie trzeba krecic maku przez maszynke;-). Dlatego z checia skorzystam z przepisu:-P.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie trzeba:) Zgadza się:) Ja lubię ekspresowe rozwiązania:) Ale należy kupić dobrej jakości mak, aby nie był gorzki:) Pozdrawiam:)

      Usuń
  2. Witam. Z jakiej gryki to mąka-prażonej czy białej? Czy można użyć tego ciasta jako blaty do toru, ile razy zwiększyć ilość składników na tortownicę 23 cm ? Pozdrawiam,Monika.

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam i wyszło przepysznie, wzbogacone o garść rodzynek :) dziekuje za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  4. Mi nie wychodzi. Rośnie, opada, Nie dopiekać sie w środku 😐

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję ślicznie za odwiedziny!
Jeśli spodobał Ci się post, to z przyjemnością o tym przeczytam:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...