piątek, 18 grudnia 2015

Lekki swiąteczny piernik na ostatnią chwilę | zdrowy, bez mąki, bez cukru

Zapach piernika i przypraw, mandarynek i pomarańczy, czy grzanego wina unoszący się w kuchni to znak, że na dworze jest zimno, a co więcej, że zbliżają się święta. W wielu domach piecze się piernik leżakujący, ale w wielu też nikt nie ma czasu nawet o tym pomysleć. Dlatego spieszę do Was z przepisem na piernik na ostatnią chwilę. Piernik zawsze należał do moich ulubionych ciast świątecznych, ale nigdy nie zastanawiałam się co on w sobie kryje. I fakt, tradycyjny ma dużą zawartość tłuszczu, cukru i mąki. Często objedzeni po kolacji wigilijnej na siłę wpychamy w siebie jeszcze kawał ciężkiego piernika, co skutkuje problemami trawiennymi. Dlatego sama tworzę co jakiś czas swój wypiek, eksperymentując z jego zawartością, jak i proporcjami składników. Tym razem wyszło tak pysznie, że z przyjemnością się z Wami tym przepisem podzielę. Jest lekko, zdrowo, bezglutenowo i naturalnie słodko:) Piernik zawiera kalorie, ale tylko te dobre, dlatego pokusiłabym się o dodanie jeszcze jednego przymiotnika określającego to ciasto jako dietetyczne:) Zapraszam:)


SKŁADNIKI:
(na małą keksówkę)

ciasto:
2 jajka
1 szklanka maślanki
1 szklanka (ok.13 sztuk) daktyli + woda gorąca
1/2 łyżki miodu
2 łyżki ksylitolu w pudrze
stewia 100%
1/2 szklanki mąki z tapioki
1/2 szklanki mąki owsianej
3/4 mąki gryczanej
1 płaska łyżka sody
2 łyżki przyprawy piernikowej (bez cukru,wzmacniaczy smaku, czy mąki)
szczypta soli morskiej

polewa czekoladowa:
20g gorzkiej czekolady 85%
2 łyżki kakao niesłodzonego
4 łyżki mleka 1,5%
1/2 łyżki oleju kokosowego
szczypta soli i stewi (opcjonalnie)

siekane orzechy laskowe do posypania 


PRZYGOTOWANIE:

Daktyle zalać wodą i odstawić na około 15min.
Wylać wodę i zmiksować.
Jajka zblendować z maślanką, miodem, ksylitolem i odrobiną stewi, dodać papkę daktylową i jeszcze raz zmiksować.
Przesiane mąki wymieszane z solą, przyprawą i sodą dodać i wymieszać łyżką do połączenia się składników. 
Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto i włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni. Piec około 45-50min. (do suchego patyczka). 

Składniki na polewę włożyć do garnuszka i na bardzo małym ogniu wszystko rozpuścić. Jeśli polewa byłaby za gęsta, można dodać łyżkę przegotowanej wody. 
Polać piernik i posypać orzechami.




 


6 komentarzy :

  1. Mniam pycha! na pewno wypróbuję w tym roku :) dziękuję za przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie spróbuj, bo warto:) Piernik jest zdrowy i przede wszystkim pyszny:)

      Usuń
  2. Piernik przeeepyszny - robiłam już dwa razy i za każdym razem wychodził wyśmienity :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale się cieszę!!!!!!!!!!!! :) Dziękuję!!!!!:) Na zdrowie;)

      Usuń

Dziękuję ślicznie za odwiedziny!
Jeśli spodobał Ci się post, to z przyjemnością o tym przeczytam:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...