środa, 24 czerwca 2015

Czereśniowo-truskawkowy koktajl jaglany z wodą kokosową, jogurtem i płatkami sojowymi

W kolejnym wyzwaniu Kuchni Jogurtowej, musimy zmierzyć się z koktajlem dla Lady Fitness:) Dlatego dzisiaj proponuję Wam bardzo odżywczy i dodający energii shake na bazie kaszy jaglanej, wody kokosowej i jogurtu. Nie jest zbyt słodki, za to lekko orzeźwiający i idealny dla osób na diecie bezglutenowej i odchudzającej. Świetnie się też sprawdzi u osób aktywnych fizycznie, czy nawet wegan (jeśli jogurt zastąpią np. mlekiem roślinnym). Zapraszam! :)



Dlaczego kasza jaglana? O jej cennych właściwościach pisałam już w jednym ze wpisów:  
"Kasza jaglana nie bez powodu nazywana jest królową wszystkich kasz. Jako jedyna nie zakwasza organizmu (objawy zakwaszenia to między innymi: cienie pod oczami, bóle głowy, niestrawność, wypryski, nadwaga, ogólne osłabienie organizmu, zaburzenia snu itd.). W składzie ma rzadko spotykaną krzemionkę, która ma korzystny wpływ na wygląd włosów, paznokci i cery, a także na przemianę materii i produkcję komórek, kontrolując tym samym procesy starzenia się organizmu."

A dlaczego woda kokosowa, a nie zwykła?
Przy niewielkiej ilości kalorii, posiada sporą dawkę minerałów, witamin oraz naturalnych bioaktywnych enzymów. Nie zawiera żadnych substancji słodzących oraz laktozy, więc z powodzeniem mogą ją spożywać cukrzycy i osoby nietolerujące laktozy. Woda kokosowa dobrze się sprawdza przy schorzeniach układu nerwowego i pozytywnie wpływa na trawienie. Osoby trenujące z powodzeniem mogą nią zastąpić napoje izotoniczne, gdyż zawiera więcej potasu i zdecydowanie lepiej nawadnia organizm. Ponadto poprawia funkcjonowanie metabolizmu, więc jest wskazana dla osób dbających o swoją sylwetkę.

A płatki sojowe dlaczego?
Dlatego iż są bardzo dobrym źródłem białka roślinnego (w 100g/40g białka!), tłuszczu, skrobi i witamin.  Prażone na suchej i rozgrzanej patelni, nabierają ciekawszego smaku i idealnie komponują się z pozostałymi składnikami koktajlu.

Cynamon natomiast nie tylko nadaje lepszy smak, ale i podkręca pracę jelit, oczyszcza organizm i sprzyja odchudzaniu!


SKŁADNIKI:

3 łyżki suchej kaszy jaglanej + woda do gotowania (w stosunku 1:3)
5 czereśni
5 truskawek
3  łyżki jogurtu Naturalnego Gęstego od Bakomy
5 łyżek wody kokosowej (niesłodzonej, 100%)
1 pełna łyżka płatków sojowych
cynamon
wanilia mielona lub ziarenka z laski wanilii
stewia (u mnie 1 miarka BetterStevii)
kilka listków świeżej mięty


PRZYGOTOWANIE: 

Kaszę jaglaną najpierw upraż na patelni (ale uwaga, żeby nie przypalić), następnie przepłukać ją 2-3 razy, zalać wodą i gotować na małym ogniu (nie mieszać). Kiedy kasza wsiąknie wodę, zostawić ją pod przykrywką aż do ostygnięcia.
Ugotowaną kaszę włożyć do naczynia. 
Umyte truskawki i czereśnie obrać z ogonków i wydrążyć z pestek, dodać do kaszy. 
Listki świeżej mięty porwać i dorzucić do naczynia.


Dodać jogurt Naturalny Gęsty.


Dodać wodę kokosową, przyprawić cynamonem, wanilią oraz stewią i zmiksować.


 Gotowy koktajl spróbować i ewentualnie dodać jeszcze stewii, jeśli jest za mało słodki. 
Schłodzić lub dodać kostkę lodu.
Przelać do kielicha. 
Na suchej patelni uprażyć płatki soji i posypać nimi wierzch koktajlu.


Udekorować czereśnią i listkiem świeżej mięty.



SMACZNEGO!!

P.S. A Wy jakie koktajle lubicie najbardziej? Może skusicie się na jakiś przepis z Naturalnym Gęstym i weźmiecie udział w konkursie? Macie tydzień na przesyłanie zdjęć!:) Koniecznie się pochwalcie i napiszcie w komentarzach, jakich sposobów używacie, aby zdrowo "dokarmić" swój organizm!:)

2 komentarze :

Dziękuję ślicznie za odwiedziny!
Jeśli spodobał Ci się post, to z przyjemnością o tym przeczytam:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...