czwartek, 18 czerwca 2015

Odchudzone pierogi orkiszowe z serkiem wiejskim, borówkami i polewą jogurtową | BEZ cukru, śmietany i białej mąki

Kolejny tydzień za nami co oznacza nowe wyzwanie z Kuchnią Jogurtową! Lubicie polską kuchnię? Jak wiadomo, nasza kuchnia jest pyszna, jednak dość tłusta i bogata w puste kalorie. Kto jednak nie lubi pierogów i klusek polanych tłuszczem i skwarkami, czy też masłem z dodatkiem cukru? Albo kto czasem nie skusi się na golonkę, zasmażaną kapustę czy tradycyjny bigos i żurek? Całe szczęście, większość z tych potraw są to dania, które można lekko zmodyfikować, aby były lżejsze i zdrowsze. Tak też dzisiaj uczyniłam z moimi ukochanymi pierogami. Lato się zbliża, owoców sezonowych już pełno w sklepach, więc jak tu nie zrobić ich na słodko? Najczęściej jada się pierogi na białej mące, z farszem np. z jagód i cukru, polane śmietaną i dodatkowym cukrem. W moim przypadku jednak zamieniłam mąkę pszenną na orkiszową pełnoziarnistą, cukier na miód i stewię, a śmietanę na jogurt. A żeby moje danie było bardziej pożywne i pełnowartościowe, to do farszu dodałam jeszcze serek wiejski lekki. I muszę nieskromnie przyznać - niebo w gębie:)



SKŁADNIKI:

ciasto
200g mąki orkiszowej razowej
gorąca woda

farsz
serek wiejski lekki (250g)
200g borówek
1/2 łyżki miodu
dużo mielonej wanilii
(można jeszcze dodać troszkę stewii, aby farsz był słodszy)

polewa jogurtowa
150g jogurtu Naturalnego Gęstego
1-2 miarki 100% stewii (ilość zależna od tego jaką posiadacie)
mielona wanilia lub ziarenka 1 laski wanilii



PRZYGOTOWANIE:

Umyj borówki. Serek wiejski przełóż na sitko, odsącz śmietankę (część płynną) i odstaw na czas wyrabiania ciasta.
Mąkę przesiej przez sitko, zrób dołek i wlej troszkę ciepłej wody. 
Zacznij powoli mieszać mąkę i podlewaj ją wodą do momentu aż uzyskasz zwartą kulę ciasta (pamiętaj, że nie jest to mąką pszenna, więc ciasto będzie mniej puszyste. Ale to nic!).
Podziel ciasto na dwie części, rozwałkuj i wydrąż szklanką koła.


Twarożek wymieszaj z borówkami, miodem (+ ewentualnie stewią) i wanilią.


Nakładaj niewielką ilość farszu na każdy krążek.


Złóż w połowie i zlep palcami, tworząc efekt falbanki.


Do gotującej się wody (ze szczyptą soli morskiej lub himalajskiej) wrzuć pierwszą porcję pierogów. Gdy wypłyną na wierzch, gotuj jeszcze około 3 minut (pierogi nie mogą być rozgotowane).
To samo zrób z drugą częścią ciasta (rozwałkuj, wydrąż krążki, nałóż farsz, zlep i ugotuj).
Ugotowane pierogi wyłóż na talerz, dodaj polewę jogurtową i świeże borówki. Można jeszcze ozdobić świeżą miętą.






SMACZNEGO!

P.S. Piszcie w komentarzach, jakie są Wasze ulubione potrawy polskie i czy macie jakieś sposoby na ich lżejszą wersję?:)

17 komentarzy :

  1. Oj mnie by się takie odchudzone pierożki przydały:) Głowa już letnia du... jeszcze zimowa:) wyglądają obłędnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję;) Wiem o czym mówisz...:D u mnie też jeszcze jest troszkę zimowa...;)

      Usuń
  2. Wierzę, że niebo w gębie, bo sama uwielbiam smak jogurtu i serka wiejskiego...:) Nie ufam jedynie produktom "light" ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej Cię rozumiem! Dlatego zanim wybiorę jakiś produkt, zawsze czytam etykietę!:) W przypadku nabiału, wybieram produkty lekko odtłuszczone, ponieważ zdrowego tłuszczu dostarczam i tak sobie z innych produktów (tj. oliwa, awokado, orzechy itd.) :)

      Usuń
    2. to najlepiej sama zrób sobie domowy jogurt lub sery, zobacz na moim blogu jak http://blog.winoiser.com

      Usuń
    3. Dziękuję:) Z przyjemnością zajrzę:)

      Usuń
  3. Genialne, jak dla mnie lepsze, niż tradycyjne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) Ja już się trochę odzwyczaiłam od smaku tych normalnych i tradycyjnych dań mącznych:)

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. Karmel-itka... to chyba nic innego nie pozostaje jak zrobić:) Smacznego!:)

      Usuń
  5. Genialne połączenie!Pięknie tu u Ciebie ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ile wychodzi z takiej porcji pierogów? Bo chciałabym zrobić dla całej rodziny:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A rodzina bardzo duża?:) Z tego mi wyszły tak dwie - trzy porcje (zależy kto ile zjada na jedno posiedzenie:D). Dodaj więcej mąki do wyrabianego ciasta a najwyżej jeśli zostanie trochę pierogów, to je zamrozisz i będą na "czarną godzinę", kiedy w lodówce będzie pusto, a ktoś będzie wołał "głodny jestem!" :)

      Usuń
  7. czy ciasto z tej mąki twardnieje szybko w czasie wałkowania i klejenia? Próbowałas może mrozić takie pierogi a następnie rozmrażać i jaki jest najlepszy sposób żeby je rozmrozić żeby sie nie porozpadały. ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fakt, nie jest to takie elastyczne i mięciutkie ciasto, jak z mąki pszennej, ale to niczemu nie przeszkadza. Troszkę twardnieje, ale można mimo to wyrobić i rozwałkować ciasto. Nie mroziłam tych pierogów, ponieważ najczęściej robię z mniejszej porcji, aby były zawsze na świeżo. Proponuję, abys zrobiła na próbę te pierogi i sprawdziła, jak sie będą zachowywać. Ja bym je zamroziła i rozmroziła w lodówce przez noc. Jeśli udało by Ci się z nimi tak pokombinować, aby efekt wyszedł dla Ciebie satysfakcjonujący, to koniecznie się tym podziel! Będę wiedzieć na przyszłość!:) Pozdrawiam:)

      Usuń
  8. Ile kcal wychodzi na takiego pierożka ?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję ślicznie za odwiedziny!
Jeśli spodobał Ci się post, to z przyjemnością o tym przeczytam:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...