czwartek, 25 grudnia 2014

Świąteczne ciasto piernikowe

Pora na pierwszy przepis! 
Będzie to ciasto piernikowe - idealne do porannej kawy lub jako deser. Za oknem pierwszy śnieg, więc korzenny smak powinien idealnie się dopasować do zimowej i jeszcze troszkę świątecznej aury. 


SKŁADNIKI:

2 jajka 
2 łyżki siemienia lnianego + wrzątek do zalania
1 niepełna łyżeczka stewii (u mnie "Better Stevia" w proszku-bardzo słodka)
5 łyżek dowolnego słodu (u mnie 2 łyżki cukru trzcinowego i po 1,5 łyżki syropu klonowego i miodu)
kilka ziarenek z laski wanilii
2 szklanki mąki pełnoziarnistej orkiszowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
1 małe jabłko
1/3 szklanki oleju rzepakowego 
7 łyżek mleka (opcjonalnie)
7 suszonych śliwek
3 daktyle
2 łyżki kakao
3/4 szklanki mieszanki orzechów 
1 łyżka przyprawy piernikowej + dodatkowo cynamon (wedle uznania)


PRZYGOTOWANIE:

Zalewamy siemię lniane wodą i co jakiś czas mieszamy do momentu, aż uzyskamy konsystencję przypominającą rozbełtane jajko. W między czasie, w misce ucieramy jajka z cukrem trzcinowym. Kiedy siemię lniane jest już gotowe dodajemy do jajek wraz z resztą słodu i wanilią. Mieszamy. Następnie dodajemy mąkę (w jednej ze szklanek wymieszać sól, proszek do pieczenia, sodę, kakao, cynamon i przyprawę piernikową). Mieszamy. Jeśli ciasto ciężko się wyrabia, można dodać trochę mleka. Ostatnim krokiem jest już jabłko i bakalie dodawane naprzemiennie z olejem. Mieszamy aż do połączenia wszystkich składników. Ciasto wykładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 45min. Smacznego!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Dziękuję ślicznie za odwiedziny!
Jeśli spodobał Ci się post, to z przyjemnością o tym przeczytam:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...