sobota, 27 grudnia 2014

Pęczak na słodko

Pęczak jest to rodzaj dobrze znanej kaszy jęczmiennej. Całe ziarno jęczmienia wymieszane z makiem i orzechami dostarcza dużej dawki witamin. Jest to idealne danie na stół wigilijny, ale nie tylko. Doskonale sprawdzi się jako przekąska w ciągu dnia, bądź jako zamiennik tradycyjnego makowca. 






SKŁADNIKI:
3 łyżki pęczaku
2 łyżki maku
garść miksu orzechowego 
1 śliwka
1 daktyl
1 łyżeczka miodu


PRZYGOTOWANIE:
Pęczak gotujemy w ok. 9 łyżkach wody. Mak zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na około 15min. Po tym czasie pozostałą ilość wody odcedzamy i miksujemy blenderem. Kawałki orzechów i owoców mieszamy razem z ugotowanym pęczakiem, zmielonymi ziarnami maku i miodem. 
I gotowe:) Smacznego!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Dziękuję ślicznie za odwiedziny!
Jeśli spodobał Ci się post, to z przyjemnością o tym przeczytam:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...