środa, 10 maja 2017

Zielona shakshuka z serkiem wiejskim

Jestem wielką fanką jajek, więc nie dziwcie się, że tyle dodaję przepisów z ich użyciem. Dzisiejsze danie to świetna propozycja na białkowo-tłuszczowe śniadanie albo lekką i niewęglowodanową kolację. Połączenie szpinaku z serkiem wiejskim to doskonała propozycja dla tych dbających o linię:)


 SKŁADNIKI:

2 jajka
6 kostek mrożonego szpinaku 
serek wiejski lekki 150g
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki sosu sojowego
1 łyżeczka kolendry suszonej w liściach
sól, pieprz, chili
orzechy włoskie
1/2 łyżeczki oleju kokosowego
1 ząbek czosnku


PRZYGOTOWANIE:

Na rozgrzaną patelnię wlej olej kokosowy i pokrojony w plasterki czosnek. Chwilkę smaż (uwaga, żeby się nie przypalił) i dodaj szpinak. 
Kiedy szpinak się rozmrozi, dodaj przyprawy, sos sojowy oraz serek wiejski (najlepiej sam twaróg bez śmietanki), rozgnieć go łopatką, tak aby się rozpuścił i roztopił lekko. 
Szpinakową masę rozprowadź po patelni i zrób dwa miejsca na wbicie jajek. 
Kiedy białka się zetną (żółtka niech pozostaną płynne), danie posyp orzechami, solą i pieprzem.


SMACZNEGO!:)

3 komentarze :

  1. Ooooo idealne śniadanie!!! Muszę zrobić, wygląda obłędnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy serek ma za zadanie wiązać szpinak w nierozlatującą się masę? Nie jadam nabiału, dlatego zastanawiam się czy mogę pominąć serek, czy lepiej go czymś zastąpić.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję ślicznie za odwiedziny!
Jeśli spodobał Ci się post, to z przyjemnością o tym przeczytam:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...