poniedziałek, 8 maja 2017

Jajka w pomidorach ze szparagami z parmezanem, awokado i borówkami

Pogoda za oknem ciągle w kratkę, ale to nie oznacza, że u mnie w kuchni będzie nudno i ponuro. Dzisiejszym przepisem chcę Was zachęcić do tworzenia kolorowych, zdrowych i super prostych dań. Śniadanie to dla wielu z nas najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Dlatego warto przyrządzić je dbając o jak największą ilość wartości odżywczych. Jajka w pomidorach, szparagi posypane parmezanem, sałata z awokado i borówkami i świeżo wyciskany sok z pomarańczy. PYCHA! :)


Do zrobienia takiego śniadania używam patelni od zaprzyjaźnionego sklepu z patelniami tytanowymi. Uwielbiam je, ponieważ nie muszę używać dużej ilości oleju, a czasem nawet w ogóle. Nie lubię kiedy moje dania ociekają tłuszczem, wolę zdecydowanie je po prostu skropić oliwą z oliwek. Myślę że jeśli nie jesteście posiadaczami tego typu sprzętu, to warto zainwestować - życie w kuchni staje się o wiele prostsze i przyjemniejsze:) Ale tymczasem zapraszam po przepis:

SKŁADNIKI:

2 jajka
1 pomidor
chili, sól i pieprz, bazylia, oregano
3 szparagi
parmezan tarty
1 garść mieszanki sałat 
1/3 awokado
garść borówek
oliwa z oliwek

świeżo wyciśnięty sok z 2 pomarańczy


Ta wersja śniadania jest bardziej fit, ponieważ szparagi i pomidory nie są smażone na tłuszczu, co zmienia nieco smak. Nie zmienia to jednak faktu, że jedzenie jest nadal pyszne i lekkie:) 

PRZYGOTOWANIE:

 Szparagi myjemy i odłamujemy końcówki. 
Pomidora kroimy w kostkę.
Na rozgrzaną patelnię z jednej strony dodajemy szparagi, a z drugiej pomidory (jeśli nie macie dobrej jakościowo patelni to smażymy na odrobinie oleju kokosowego). 
Kiedy pomidory zaczną przybierać formę papki, przyprawiamy je chili, solą i pieprzem, bazylią i oregano (wg uznania).  Robimy dwa wgłębienia, wbijamy jajka i czekamy aż białka się zetną.
Kiedy szparagi staną się bardziej miękkie, skrapiamy je odrobiną oliwy i posypujemy parmezanem.
Na talerzu wykładamy sałatę, kawałki awokado i borówki. Jeśli zajdzie taka potrzeba, dodajemy też oliwę, sól i pieprz. Do tego przekładamy z patelni na talerz szparagi i jajka w pomidorach. 
Z pomarańczy wyciskamy sok i podajemy razem do śniadania. 
SMACZNEGO!




2 komentarze :

Dziękuję ślicznie za odwiedziny!
Jeśli spodobał Ci się post, to z przyjemnością o tym przeczytam:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...