piątek, 26 sierpnia 2016

Tarator czyli chłodnik bułgarski w 5 minut!

Prognozy pogody na ostatni weekend sierpnia zapowiadają się znakomicie. Dużo słońca i wysoka temperatura sprawią, że będziemy mogli cieszyć się letnią aurą, ale z pewnością przyda nam się też coś, co nas lekko ochłodzi. Co powiecie na bułgarski chłodnik, który powala smakiem, a w dodatku robi się w 5 minut? Szybki lunch to moja specjalność :) Dlatego zapraszam Was serdecznie po przepis na zimną zupę:) Kto jeszcze nie próbował, niech koniecznie to zrobi! :)

Jeśli byliście w Bułgarii to z pewnością mieliście okazję wypróbować taratora. Niemalże w każdej restauracji jest on dostępny za niecałe 2 leva, czyli za około 4zł. Jest to zupa na zimno, która doskonale ochładza organizm podczas uciążliwego i upalnego plażowania. Dzisiaj Was przenoszę w bułgarskie klimaty i proponuję wersję z orzechami włoskimi i posiekanym świeżym koperkiem i szczypiorkiem.


SKŁADNIKI:
 (na jedną porcję)

mały kubek jogurtu naturalnego/greckiego
1/3 dużego kefiru
1/2 mniejszego ogórka szklarniowego
sól morska i pieprz
1 mały ząbek czosnku
1 łyżka posiekanego świeżego koperku
1 łyżka posiekanego świeżego szczypiorku
1 garść prażonych orzechów włoskich
1 łyżeczka oliwy z oliwek
1 łyżeczka soku z cytryny
 kostki lodu
 

 PRZYGOTOWANIE:

Ogórka pokrój w drobną kostkę i skrop sokiem z cytryny.
Umyty koperek i szczypiorek posieka i dodaj do ogórka.
Do tego przeciśnij czosnek przez praskę i dopraw solą i pieprzem wedle uznania.
Całość zalej jogurtem połączonym z kefirem. Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta – dodaj odrobinę wody do uzyskania zadowalającego efektu.
Wszystko wymieszaj razem.
Orzechy włoskie upraż na rozgrzanej patelni i posyp nimi chłodnik. Skrop oliwą z oliwek i udekoruj świeżym koperkiem, szczypiorkiem i np. rzodkiewką. Dodaj kostki lodu lub włóż do lodówki na kilka godzin, aby zupa dobrze się schłodziła. Smacznego!





1 komentarz :

Dziękuję ślicznie za odwiedziny!
Jeśli spodobał Ci się post, to z przyjemnością o tym przeczytam:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...