Jeśli byliście w Bułgarii to z pewnością mieliście okazję wypróbować taratora. Niemalże w każdej restauracji jest on dostępny za niecałe 2 leva, czyli za około 4zł. Jest to zupa na zimno, która doskonale ochładza organizm podczas uciążliwego i upalnego plażowania. Dzisiaj Was przenoszę w bułgarskie klimaty i proponuję wersję z orzechami włoskimi i posiekanym świeżym koperkiem i szczypiorkiem.
SKŁADNIKI:
(na jedną porcję)
mały kubek jogurtu naturalnego/greckiego
1/3 dużego kefiru
1/2 mniejszego ogórka szklarniowego
sól morska i pieprz
1 mały ząbek czosnku
1 łyżka posiekanego świeżego koperku
1 łyżka posiekanego świeżego szczypiorku
1 garść prażonych orzechów włoskich
1 łyżeczka oliwy z oliwek
1 łyżeczka soku z cytryny
kostki lodu
PRZYGOTOWANIE:
Ogórka pokrój w drobną kostkę i skrop sokiem z cytryny.
Umyty koperek i szczypiorek posieka i dodaj do ogórka.
Do tego przeciśnij czosnek przez praskę i dopraw solą i pieprzem wedle uznania.
Całość zalej jogurtem połączonym z kefirem. Jeśli konsystencja jest
zbyt gęsta – dodaj odrobinę wody do uzyskania zadowalającego efektu.
Wszystko wymieszaj razem.
Orzechy włoskie upraż na rozgrzanej patelni i posyp nimi chłodnik.
Skrop oliwą z oliwek i udekoruj świeżym koperkiem, szczypiorkiem i np.
rzodkiewką. Dodaj kostki lodu lub włóż do lodówki na kilka godzin, aby
zupa dobrze się schłodziła. Smacznego!
Świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuń