piątek, 22 lipca 2016

Brownie z batatów bez cukru

Po bardzo długiej przerwie wracam do Was kochani! Wybaczcie mi proszę przestój, ale inne obowiązki i praca pochłonęły mnie w zupełności i nie byłam w stanie regularnie wrzucać przepisów na bloga. Dzisiaj postanowiłam to zmienić i przygotować coś słodkiego na nadchodzący weekend;) Będzie to brownie z batatów bez cukru. Przyznam nieskromnie, że pomimo iż nie jest ono baaardzo słodkie, to jest wyborne w smaku;) Zapraszam po przepis i dajcie znać, co myślicie:)


SKŁADNIKI

2 bataty (ok. 380g)
60g wiórków kokosowych
1 jajko
1/2 łyżki miodu
1 łyżka syropu klonowego
2 łyżki (20g) masła migdałowego
1 łyżka mąki gryczanej
szczypta soli himalajskiej
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
25g kakao gorzkiego odtłuszczonego
stewia 100% i wanilia mielona do smaku (ilość zależna od własnych upodobań)
truskawki (świeże w sezonie  lub mrożone)


PRZYGOTOWANIE

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Wiórki kokosowe zmiksuj.
Dodaj do nich bataty i jeszcze raz zmiksuj.
Dodaj pozostałe składniki i dobrze wymieszaj.
Formę na ciasto posmaruj delikatnie masłem tylko tyle, aby papier do pieczenia się przyczepił i równo rozprowadził. Do wyłożonej papierem do pieczenia foremki wylej ciasto i piecz przez około 25 minut.
 Ostudzone ciasto ozdób obficie truskawkami. Możesz je również powbijać do surowego jeszcze ciasta przed pieczeniem. W obu wersjach będzie dobrze;) SMACZNEGO!

4 komentarze :

  1. Wygląda super :) Jak dla mnie to wcale nie musi być takie słodkie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wydaje mi się, że musi być słodkie bo same bataty już są słodkie aczkolwiek bardzo ciekawi mnie smak jaki jest naprawdę.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję ślicznie za odwiedziny!
Jeśli spodobał Ci się post, to z przyjemnością o tym przeczytam:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...