środa, 20 kwietnia 2016

Krem czekoladowy z awokado bez cukru

Kolejny CUDOWNY i mega zdrowy przysmak, który można wyjadać łyżeczką ze słoika, używać jako smarowidła, czy zjeść jako dodatek do owsianki. Zawiera zdrowe tłuszcze zawarte w awokado i orzechach oraz takie minerały jak magnez, wapń, chrom, mangan, cynk i żelazo za sprawą naturalnego kakao. Zamiast całej masy cukru białego, jaką możemy znaleźć w tradycyjnych kremach czekoladowych, użyłam syropu klonowego i odrobiny stewii, dzięki którym nie przytyjemy i nie popsujemy zębów;) Musicie uwierzyć mi na słowo - jest pyyyyszne!!:)


 SKŁADNIKI:
(mały słoiczek)

1/2 dojrzałego awokado
2 łyżki naturalnego kakao odtłuszczonego
3 łyżki mielonych orzechów laskowych
3 łyżki mleka / niesłodzonego napoju kokosowego
2 łyżeczki masła orzechowego 100% (zmiksowane orzechy ziemne na masło)
1 łyżka syropu klonowego
stewia (jeśli za mało słodkie) 
wanilia mielona do smaku (opcjonalnie)


PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki dobrze wymieszać:) 
Smarować kanapki, naleśniki, wafle ryżowe i inne pyszności.
Przechowywać w lodówce. 

 
 Awokado ma specyficzny posmak, który jest mniej wyczuwalny, gdy się doda masło orzechowe. Więc nie pomijajcie tego składnika!:) 


P.s. A Wy lubicie takie domowe i zdrowe smarowidła?:) 

6 komentarzy :

  1. Krem przepyszny. Jak przeczytalam przepis,od razu wzielam sie za robienie kremu. Przeszedl moje oczekiwania:-). Mega smaczny i jest o niebo lepszy,od wersji z bananem. Zjadlam krem z nalesnikami. Od dzisiaj,to moje ulubione smarowidlo;-). Gratuluje pomyslowosci:-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Baaaaaaardzo się cieszę! Sama byłam pod wrażeniem, że takie smaczne wyszło!:)

      Usuń

Dziękuję ślicznie za odwiedziny!
Jeśli spodobał Ci się post, to z przyjemnością o tym przeczytam:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...