SKŁADNIKI:
(na 1 mniejszy słoik)
1 kg dojrzałych pomidorów (można dodać też trochę małych pomidorków koktajlowych)
1 cebula
1-2 łodygi selera naciowego
1 łyżka octu jabłkowego
sól morska
pieprz
szczypta cynamonu
3 goździki
2 duże liście laurowe
2 ziarenka ziela angielskiego
1 świeże chili bądź w proszku
1 łyżeczka tymianku
cukier trzcinowy/ksylitol/stewia (opcjonalnie)
1 ząbek czosnku
PRZYGOTOWANIE:
Na niewielkiej ilości oleju podsmaż pokrojoną w drobną kostkę cebulę.
Gdy się lekko przyrumieni, dodaj pokrojonego selera. Smaż kilka minut,
aby seler troszkę zmiękł.
Następnie dodaj pokrojone w ósemki pomidory,
pozostałe składniki i duś przez co najmniej 40 minut (na małym ogniu). Kiedy pomidory stracą swą objętość i się rozpadną - zmiksuj (po
uprzednim wyjęciu liści laurowych, ziela angielskiego i goździków).
Przetrzyj przez sitko, albo przez służącą do tego szmatkę i powstały
gładki ketchup gotuj jeszcze na małym ogniu do czasu, aż zgęstnieje do
odpowiedniej konsystencji.
Gotowy ketchup przelej do wyparzonych
słoików, mocno zakręć przykrywką i przechowuj w lodówce.
Można też
zapasteryzować (np. w piekarniku), przechowywać w spiżarni, a zimą
cieszyć się smakiem pysznych i letnich pomidorów.
Przepis znajdziecie również na stronie głównej sklepu sieci Carrefour, w zakładce INSPIRACJE.
SMACZNEGO!!
takiego ketchupu nie powstydziłaby się najlepsza Pani domu!
OdpowiedzUsuń:)
Usuń