SKŁADNIKI:
(na 1 dużą lub 2 mniejsze porcje)
ok. 250g pieczarek
1 szklanka wody lub domowego bulionu bez kostki
pieprz, sól morska
pitruszka zielona
1 mała cebulka
1 łyżeczka oleju kokosowego lub rzepakowego
1 ziemniak
1 mała marchewka
1 mały ząbek czosnku
PRZYGOTOWANIE:
Cebulkę podsmaż w garnku.
Pieczarki obierz, pokrój w plasterki i dodaj do podsmażonej lekko cebulki.
Smaż kolejne kilka minut, aż pieczarki lekko zmiękną.
Przypraw (ja użyłam dość sporo pieprzu).
Wlej wodę lub bulion, dodaj obrane i pokrojonego w mniejsze części marchewkę i ziemniaka i gotuj na małym ogniu około pół godziny.
Gdy warzywa będą już miękkie, miksuj zupę aż do uzyskania jednolitej, gęstej konsystencji (ja zostawiłam bardzo drobniutkie warzywa).
Jeśli krem będzie zbyt gęsty, dolej jeszcze troszkę przegotowanej wody lub bulionu.
Gotuj jeszcze przez 5 minut.
Podawaj ze świeżą natką pietruszki.
A 1 mały ząbek czosnku do czego?
OdpowiedzUsuńAle ogólnie zupka bardzo smaczna, dzięki za przepis :-)
OdpowiedzUsuń