SKŁADNIKI
(na 5 knedli/1 porcję)
5 łyżek suchej kaszy jaglanej + woda do gotowania
1 płaska łyżka skrobi ziemniaczanej
3 śliwki
dżem śliwkowy bez cukru lub jogurt z miodem do podania
PRZYGOTOWANIE:
Kaszę ugotuj (można nawet lekko rozgotować).
Ugotowaną i ostudzoną kaszę zmiksuj jak najdrobniej się da. Dodaj skrobię i wymieszaj.
Śliwki umyj, przekrój na pół i wyjmij pestki.
Na zwilżone dłonie nabieraj po łyżce kaszy. Rozpłaszcz na dłoni, dodaj połówkę śliwki i zlep.
Uwaga, bo kasza się bardzo klei, ale wystarczy zamoczyć ręce wodą i problem zniknie.
Utworzone kluski wrzuć do gotującej się i posolonej lekko wody.
Gotuj około 5 min. (tak, żeby się nie rozgotowały).
Całość polej jogurtem z miodem, albo smażonymi śliwkami bez cukru (ja mam dźem zrobiony i wymieszałam go z wodą - powstał sos).
Ja jeszcze posypałam cynamonem, bo go uwielbiam:)
Co powiecie na takie knedle jaglane?:)
Ugotowaną i ostudzoną kaszę zmiksuj jak najdrobniej się da. Dodaj skrobię i wymieszaj.
Śliwki umyj, przekrój na pół i wyjmij pestki.
Na zwilżone dłonie nabieraj po łyżce kaszy. Rozpłaszcz na dłoni, dodaj połówkę śliwki i zlep.
Uwaga, bo kasza się bardzo klei, ale wystarczy zamoczyć ręce wodą i problem zniknie.
Utworzone kluski wrzuć do gotującej się i posolonej lekko wody.
Gotuj około 5 min. (tak, żeby się nie rozgotowały).
Całość polej jogurtem z miodem, albo smażonymi śliwkami bez cukru (ja mam dźem zrobiony i wymieszałam go z wodą - powstał sos).
Ja jeszcze posypałam cynamonem, bo go uwielbiam:)
Co powiecie na takie knedle jaglane?:)
Ależ one apetycznie wyglądają. :)
OdpowiedzUsuńdziękuję:) może i ciężej się je wyrabia niż te tradycyjne, ale za to jakie są pyszne!:)
UsuńSmacznie :)
OdpowiedzUsuńoj tak...:D
Usuńwyglądają super!
OdpowiedzUsuńDziękuję:) i też super smakują:)
UsuńApetyczne😍
Usuń:)
UsuńWyglądają tak apetycznie, że wręcz kuszą. Nigdy takich nie robiłam, tzn. z takich składników, ale na pewno spróbuję. Pozdrawiam Cię serdecznie:)
OdpowiedzUsuń