Ja sama nie jadam śmietany, więc inspirując się kuchnią wegańską, znalazłam jej godnego rywala:)
Sama ciecz z pestek słonecznika nie smakowała mi jakoś bardzo, jednak w połączeniu z makaronem i chutneyem... nie mogłam się nadziwić, co dobrego i zdrowego wykombinowałam:) Zapraszam:)
SKŁADNIKI:
(na 2-3 porcje)
makaron z sosem
200g makaronu rigatoni
1/3 szklanki pestek słonecznika
woda do zalania ziaren
2 łyżki soku z cytryny
pieprz (u mnie dość dużo)
sól morska
1/3 szklanki pestek słonecznika
woda do zalania ziaren
2 łyżki soku z cytryny
pieprz (u mnie dość dużo)
sól morska
chutney z dyni
500g dyni hokkaido
3 mniejsze pomidory
1 mała czerwona cebulka
1 łyżeczka oleju kokosowego
1 łyżeczka świeżego i startego imbiru
3 goździki
2 liście laurowe
cynamon
sól morska i chili
1 szklanka wody
3 mniejsze pomidory
1 mała czerwona cebulka
1 łyżeczka oleju kokosowego
1 łyżeczka świeżego i startego imbiru
3 goździki
2 liście laurowe
cynamon
sól morska i chili
1 szklanka wody
PRZYGOTOWANIE:
Makaron z sosem śmietanowym
Słonecznik zalej wodą i odstaw na 20min.
Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie al dente.
Namoczony słonecznik opłucz, zalej powtórnie wodą, dodaj cytrynę, pieprz i sól i zmiksuj na gładką masę. Jeśli jest zbyt gęsta dodaj więcej wody.
Płyn słonecznikowy wlej na gazę, zwiąż z góry i odczekaj chwilkę aż wypłynie cała „śmietanka”. Aby przyspieszyć ten proces można po prostu ścisnąć gazę ze słonecznikiem
Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie al dente.
Namoczony słonecznik opłucz, zalej powtórnie wodą, dodaj cytrynę, pieprz i sól i zmiksuj na gładką masę. Jeśli jest zbyt gęsta dodaj więcej wody.
Płyn słonecznikowy wlej na gazę, zwiąż z góry i odczekaj chwilkę aż wypłynie cała „śmietanka”. Aby przyspieszyć ten proces można po prostu ścisnąć gazę ze słonecznikiem
(w miseczce powinien pozostać ciekły płyn,
a w gazie sucha masa słonecznikowa).
Powstałą śmietankę wlewamy na rozgrzaną patelnię, dodajemy makaron i przez chwilę mieszamy (aż śmietanka się przyklei do rigatoni).
Powstałą śmietankę wlewamy na rozgrzaną patelnię, dodajemy makaron i przez chwilę mieszamy (aż śmietanka się przyklei do rigatoni).
Chutney dyniowy
Pokrojoną drobno cebulkę podsmaż na oleju kokosowym.
Wyjmij miąższ i pestki z umytej dyni, pokrój w kostkę i dodaj do cebulki. Smaż kilka minut.
Umyte i pokrojone pomidory dorzuć do dyni i smaż chwilkę.
Dolej wodę, dodaj przyprawy, zagotuj, zmniejsz ogień i duś przez około 20 minut. Warzywa powinny zmięknąć, woda odparować (w między czasie, jeśli zajdzie potrzeba, można dolać trochę wody, aby nic się nie przypaliło).
Wymieszany makaron ze śmietaną (zrób to dopiero wtedy, gdy dynia
będzie już gotowa) wyłóż na talerz i dodaj dynię (przed podaniem możesz
wyjąć liście laurowe i goździki). Ja jeszcze dodatkowo skropiłam
odrobiną oliwy z chili.
Smacznego!
Przepis ten możecie też znaleźć na stronie CODZISW.MENU w archiwum.
A Wy często eksperymentujecie w kuchni z wegańskimi daniami, mimo iż weganami nie jesteście?
Piszcie w komentarzach! Chętnie przeczytam:)
Smacznie :)
OdpowiedzUsuńStaram się:)
Usuń