SKŁADNIKI:
papryka
1 żółta papryka (bez kapelusza)
oliwa z oliwek
sól, pieprz
odrobina mieszanki przypraw (nasiona/płatki kolendry, kminu rzymskiego, czosnku, chili, imbiru, cynamonu, kurkumy, kardamonu)
oliwa z oliwek
sól, pieprz
odrobina mieszanki przypraw (nasiona/płatki kolendry, kminu rzymskiego, czosnku, chili, imbiru, cynamonu, kurkumy, kardamonu)
farsz
3 łyżki suchej kaszy jaglanej
3 łyżki ciecierzycy z puszki lub ugotowanej
80g filetu z kurczaka
kilka pieczarek brązowych
1/2 marchewki
1 łodyga selera naciowego
kawałek papryki (odcięta część z ogonkiem)
1/2 cebuli czerwonej
2 ząbki czosnku
1 papryczka chili
oliwa z oliwek
kawałek sera żółtego (u mnie o obniżonej zawartości tłuszczu)
1/2 łyżeczki tymianku
1 łyżeczka mieszanki przypraw (nasiona/płatki kolendry, kminu rzymskiego, czosnku, chili, imbiru, cynamonu, kurkumy, kardamonu)
szczypta kurkumy, soli i pieprzu
80g filetu z kurczaka
kilka pieczarek brązowych
1/2 marchewki
1 łodyga selera naciowego
kawałek papryki (odcięta część z ogonkiem)
1/2 cebuli czerwonej
2 ząbki czosnku
1 papryczka chili
oliwa z oliwek
kawałek sera żółtego (u mnie o obniżonej zawartości tłuszczu)
1/2 łyżeczki tymianku
1 łyżeczka mieszanki przypraw (nasiona/płatki kolendry, kminu rzymskiego, czosnku, chili, imbiru, cynamonu, kurkumy, kardamonu)
szczypta kurkumy, soli i pieprzu
1/3 kartonika przecieru pomidorowego (bez dodatków)
4 łyżki wody
1/2 łyżeczki oregano
kilka listków świeżej bazylii
1 ząbek czosnku
szczypta soli i pieprzu
4 łyżki wody
1/2 łyżeczki oregano
kilka listków świeżej bazylii
1 ząbek czosnku
szczypta soli i pieprzu
PRZYGOTOWANIE:
Papryka
– Nagrzać piekarnik do 230st (może być troszkę mniej – w zależności od piekarnika).
- Paprykę umyć i odkroić kapelusz z ogonkiem.
- Naoliwić ją delikatnie od wewnątrz i zewnątrz i przyprawić.
- Paprykę włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 20min.
Farsz
- Kaszę jaglaną przepłukać dwukrotnie i ugotować na sypko.
- Cebulę, czosnek, seler, papryczkę chili, pieczarki i marchewkę pokroić w kostkę. Wyciąć z papryki ogonek, a pozostałą jej część również pokroić w kostkę.
- Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulkę i chwilę podsmażać. Dodać czosnek i papryczkę chili i smażyć na złoty kolor.
- Dodać warzywa i przyprawy i smażyć około 5 minut (w przypadku gdy daliśmy małą ilość oliwy, można podlać odrobiną wody, aby warzywa nie przywierały do patelni).
- Umyty filet z kurczaka pokroić na małe kawałki i dodać do warzyw. Smażyć do momentu, aż mięso lekko się zarumieni.
- Zawartość patelni wymieszać z ugotowaną kaszą jaglaną.
- Podpieczoną paprykę wypełnić farszem i włożyć do naczynia żaroodpornego. Wokół papryki wyłożyć pozostałą część farszu.
Sos pomidorowy
- Przecier wymieszać z przyprawami i wodą.
- Zalać nim farsz wyłożony wokół papryki.
– Na wierzch papryki położyć plaster sera żółtego, który można dodatkowo jeszcze „nawilżyć” oliwą.
– Całość piec jeszcze około 15 min. Do momentu, aż ser się dobrze rozpuści (nawet jeszcze bardziej niż u mnie na zdjęciu).
– Całość piec jeszcze około 15 min. Do momentu, aż ser się dobrze rozpuści (nawet jeszcze bardziej niż u mnie na zdjęciu).
Przepis ten znajdziecie też na stronie CODZISW.MENU w archiwum:)
SMACZNEGO!
1 żółta papryka (bez kapelusza
oliwa z oliwek
sól, pieprz
odrobina mieszanki przypraw (nasiona/płatki kolendry, kminu rzymskiego, czosnku, chili, imbiru, cynamonu, kurkumy, k
oliwa z oliwek
sól, pieprz
odrobina mieszanki przypraw (nasiona/płatki kolendry, kminu rzymskiego, czosnku, chili, imbiru, cynamonu, kurkumy, k
Smacznie :)
OdpowiedzUsuń:) Dziękuję:)
UsuńUwielbiam faszerowane warzywa! I chyba skuszę się na taką paprykę - wygląda pysznie. :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne zdjęcia!
Oj ja też bardzo jestem ZA faszerowanymi warzywami:) mmmm:) Jeśli uda Ci się zrobić taką paprykę, to daj znać:) Chętnie się dowiem, czy Ci smakowało:) Pozdrawiam:)
Usuń