W Niemczech niestety (a może i właśnie stety?) sklepy są zamknięte tego dnia, co oznacza, że jeśli nie zrobisz zakupów dzień wcześniej, to z tym niedzielnym obiadkiem na wypasie może być problem:) Ja na całe szczęście umiem sobie radzić w takich sytuacjach i zawsze wyczaruję coś z niczego:) I tak oto powstała dzisiaj smaczna sałatka z wegetariańskimi kotlecikami, serem i owocami. Zapraszam!
Ciecierzyca jest świetnym źródłem białka, a ponadto dzięki swojej konsystencji, można przygotować z niej same pyszności. Od ciasteczek na słodko, poprzez dipy, pasty kanapkowe, aż po pełnowartościowe dania obiadowe. A Wy jak często ją wykorzystujecie?
SKŁADNIKI:
kotleciki
ok. 125g ciecierzycy (1/2 puszki)
1 jajko
1 łyżka mąki owsianej (lub innej bezglutenowej)
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka curry
odrobina pieprzu. soli morskiej, cynamonu i oregano
sałata
sałata lodowa
1 figa
garść malin
1 łyżka pokruszonej fety
1 pomidor (opcjonalnie)
sok z limonki
sos musztardowo miodowy lub balsamiczny
PRZYGOTOWANIE:
Ciecierzycę zgnieć widelcem, dodaj wszystkie składniki na kotleciki, wymieszaj.
Na rozgrzanej patelni wykładaj po jednej łyżce masy (jeśli jest potrzeba to dodaj odrobinę oleju kokosowego).
Na talerz wyłóż poszatkowaną sałatę lodową, kotleciki, figę podzieloną na osiem części, pokruszoną fetę i maliny. Ja dodałam jeszcze pomidora dzięki czemu całość była bardziej soczysta:)
Gotowe danie skrop sokiem z limonki i polej obficie ulubionym sosem.
Smacznego!
Smacznie :)
OdpowiedzUsuńSmacznie było...ale się skończyło:) Będę musiała to kiedyś powtórzyć, a tym czasem zajadam się ciachem dyniowym;P
UsuńPalce lizać!
OdpowiedzUsuńoj tak... palce zostały bardzo dokładnie "wylizane" :)
Usuń