Moja dłuższa nieobecność spowodowana była wyjazdem do Grecji na wyspę Kos, o czym z przyjemnością się z Wami podzielę w kolejnych postach. Póki co zapraszam Was na targi ZDROWY GRILL do Carrefoura. Tu znajdziecie gazetkę promocyjną na świeże ryby, warzywa i zioła wraz z moim przepisem na doradę i bakłażana z grilla. Zainspirowana greckimi smakami z przyjemnością podaję Wam przepis na szybki i zdrowy posiłek, który uzupełniony o tzatziki i razowy chlebek pita, jest prawdziwą eksplozją smaków dla podniebienia. Tak prosto, a tak smacznie!
Pamiętajcie, że ryby są świetnym źródłem białka, witamin i minerałów, więc jeśli tylko nie jesteście bezmięsni, to jedzcie je tak często jak to możliwe!
Dorada jest niskokaloryczna, bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminę D oraz minerały takie jak selen, magnez, potas, jod i wapń.
SKŁADNIKI:
(na jedną porcję)
ryba
ryba
1 świeża dorada
oregano
sól morska
pieprz
bakłażan
1 mały bakłażan
oregano
1-2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka octu winnego
sól morska
pieprz
dodatkowo
plasterki cytryny
świeża gałązka zielonej pietruszki
PRZYGOTOWANIE:
ryba
Ostrym nożem zrób nacięcie na brzuchu ryby.
Wyjmij ostrożnie ze środka jej wnętrzości.
Za pomocą noża zeskrob łuski ze skóry (tak długo aż pod palcami nie będą one wyczuwalne).
Oprósz doradę obficie oregano oraz solą i pieprzem do smaku
(można jeszcze ewentualnie wysmarować ją od wewnątrz niewielką ilością oliwy).
(można jeszcze ewentualnie wysmarować ją od wewnątrz niewielką ilością oliwy).
Na przygotowany grill i nasmarowaną oliwą kratę połóż rybę
(jeśli masz chlebki pita, to również je dodaj).
(jeśli masz chlebki pita, to również je dodaj).
Grilluj około 15-20 minut z obu stron
(długość grillowania zależy od rodzaju i mocy rozgrzania grilla).
Natnij rybę i sprawdź, czy mięso odchodzi od ości. Jeśli tak, to oznacza, że jest już gotowa, jeśli nie to jeszcze należy ją przez chwilę potrzymać na grillu.
(długość grillowania zależy od rodzaju i mocy rozgrzania grilla).
Natnij rybę i sprawdź, czy mięso odchodzi od ości. Jeśli tak, to oznacza, że jest już gotowa, jeśli nie to jeszcze należy ją przez chwilę potrzymać na grillu.
bakłażan
Umyj bakłażana, odetnij ogonek i pokrój na plasterki.
Wyłóż na grilla i grilluj z obu stron przez około 6-8 minut.
Gotowe krążki bakłażana polej oliwą z oliwek i octem.
Posyp oregano, solą i pieprzem.
Doradę udekoruj plasterkiem cytyny i gałązką zielonej pietruszki. Podawaj z sałatką z bakłażana oraz greckim dipem tzatziki i razowym chlebkiem pita.
SMACZNEGO!
P.S. A Wy lubicie dania z grilla? I to jeszcze najlepiej te zdrowe, z dużą ilością warzyw i ziół? Piszcie w komentarzach co najchętniej przyrządzacie w swoim zaciszu domowym:)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
Dziękuję ślicznie za odwiedziny!
Jeśli spodobał Ci się post, to z przyjemnością o tym przeczytam:)