Młody jęczmień to źródło dużej zawartości witamin, minerałów, błonnika, białka i chlorofilu. Spożywany regularnie, ma działanie oczyszczające i odchudzające, a także przeciwnowotworowe, przeciwzapalne i przeciwwirusowe. W smaku jest....no cóż... niekoniecznie pyszny, ale jako dodatek do różnych dań jest całkiem dobry. W moim naleśnikach smakuje troszeczkę jak szpinak;)
SKŁADNIKI:
(na około 8 nie za dużych naleśników)
1 szklanka (200g) mąki gryczanej
1,5 szklanki wody
1 łyżka młodego jęczmienia
szczypta soli morskiej (opcjonalnie)
1 łyżeczka oleju rzepakowego
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą:)
Na rozgrzaną patelnię wylewaj po 2 łyżki ciasta naleśnikowego. Smaż z obu stron.
Na rozgrzaną patelnię wylewaj po 2 łyżki ciasta naleśnikowego. Smaż z obu stron.
Jak widać, naleśniczki są miękkie i się nie łamią;)
Smacznego!
Aż sobie chyba dzisiaj zrobię ;p
OdpowiedzUsuńsuper! udało się zrobić?:)
Usuńświetne naleśniki :)
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
UsuńAle cudowny przepis! :) Lecę jutro po młody jęczmień, bo nie mam :)
OdpowiedzUsuńMój Blog
Cieszę się bardzo:) Koniecznie daj znać, jak zrobisz:)
UsuńJęczmień zawiera gluten :)
OdpowiedzUsuńMożliwe, że się mylę, ale z tego co mi wiadomo, to gluten jest tylko w ziarnach jęczmienia. Ale jeśli masz potwierdzone źródło, że trawa jęczmienna zawiera gluten, to byłabym wdzięczna za informację:) Pozdrawiam!
Usuń