Tymczasem, dwa dni temu, będąc z moim chłopakiem u jego dziadków na wsi, dostałam od nich całą siatkę jabłek! Byłam prze szczęśliwa, ponieważ jednak takie jabłuszka, prosto z drzewa, niepryskane, smakują całkiem inaczej. Szybciej też dojrzewają i się psują, dlatego czym prędzej postanowiłam je zużyć:) I tak o to, powstał mus jabłkowy bez cukru, doprawiony cynamonem i odrobiną miodu. Samo zdrowie! Zapraszam po przepis:)
SKŁADNIKI:
jabłka (dowolna ilość)
miód i cynamon (do smaku)
PRZYGOTOWANIE:
Umyj jabłka, wydrąż gniazda nasienne i obierz ze skóry.
Pokrój jabłka, włóż do garnka i zalej wodą (nie za dużo).
Gotuj na małym ogniu do momentu, aż jabłka zaczną się rozpadać.
Jeśli będzie za dużo wody, odlej.
Dodaj miód i cynamon i zmiksuj na gładką masę.
Gotowy mus przelej do czystych, wyparzonych i suchych słoików. Każdy z nich porządnie zakręć.
Pod wpływem ciepła i pary jabłka same się zapasteryzują. Można również to zrobić w tradycyjny sposób (w piekarniku).
Mus jest pyszny, nie za słodki i nadaje się do smarowania placuszków, naleśników, gofrów, kanapek, jak i również do wszelkiego rodzaju ciast, deserów, czy wytrawnych dań.
PYYYCHA!!!:)
Do naleśników, albo twarożku...o taaak pycha! ;)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
idealny do śniadania, aby "rankiem wszystko było lepsze":)
Usuń