SKŁADNIKI:
(dwie porcje)kasza
6 łyżek kaszy jaglanej + woda (w proporcji 1:3)
mięso
3 ząbki czosnku
1/2 łyżki oleju kokosowego
1/2 łyżeczki oregano
1/2 łyżeczki kurkumy
kilka świeżych listków bazylii
szczypta soli, pieprzu i chili
1 łyżka soku z limonki
dodatki
2 łyżki świeżego szczypiorku
1/2 łyżki sezamu
1/2 łyżki siemienia lnianego
sałata, pomidor
PRZYGOTOWANIE:
1. Kaszę uprażyć na patelni (uważać, żeby nie przypalić). Przepłukać trzykrotnie i zalać wodą. Gotować na małym ogniu, aż kasza całkowicie wsiąknie wodę.
2. Cebulkę, czosnek, marchewkę i seler pokroić w drobną kosteczkę.
3. Rozgrzać patelnię, dodać olej kokosowy i podsmażyć cebulkę. Dodać czosnek i warzywa.
4. Gdy warzywa się delikatnie podsmażą, dodać mięso. Rozdrobnić. Smażyć aż mięso nabierze złocistego koloru.
5. Dodać przecier pomidorowy i przyprawy i dusić pięć minut. Zdjąć z gazu.
6. Szczypiorek pokroić.
7. Ugotowaną kaszę na sypko wymieszać z mięsem i szczypiorkiem.
8. Wszystkie składniki na sos zmiksować i dodać do dania.
9. Na talerzu wyłożyć liście sałaty, kawałki pomidora i kaszę z mięsem. Całość posypać ziarnami.
SMACZNEGO!
P.S. A Wy jadacie wołowinę? Czy raczej jej unikacie? Piszcie w komentarzach;)
Pychotka :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
Usuń