Często podaję ten obiad z różnego rodzaju sałatami. Dzisiaj padło między innymi na brukselki, gdyż zostało mi ich jeszcze sporo z ostatnich zakupów:)
SKŁADNIKI:
150g łososia świeżego
pieprz
zioła prowansalskie
limonka
kilka listków sałaty lodowej
kilka sztuk ugotowanej brukselki
1/4 papryki czerwonej
1/4 papryki żółtej
1/2 średniego pomidora
1/4 awokado
1 łyżeczka octu jabłkowego
szczypta pieprzu, soli, oregano, bazylii i soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE:
Brukselki gotujemy do momentu aż zmiękną. W między czasie myjemy filet z łososia, odkrajamy skórę, przyprawiamy pieprzem i ziołami oraz polewamy sokiem z limonki (wedle własnych upodobań). Tak przyrządzony filet kładziemy na rozgrzaną patelnię i smażymy z obu stron tak długo, aż kolor mięsa zrobi się delikatnie różowy.
Następnie kroimy sałatę, paprykę, pomidora i awokado w kostkę, polewamy octem i przyprawiamy. Mieszamy. Ugotowane brukselki kroimy na ćwiartki i dorzucamy do sałaty. Mieszamy. Sałatkę nakładamy na talerz, na nią łososia i polewamy jeszcze raz sokiem z limonki.
Mniaaaam:)
Napiszcie proszę, czy macie jakieś sprawdzone i ulubione przepisy na zdrowy i ekspresowy obiad!:)
Witam, czy mógłbym otrzymać e-mail do Pani ponieważ
OdpowiedzUsuńmam propozycję kulinarną i chciałem o niej napisać.
pozdrawiam
www.egustus.pl - Wygoda i Smak
U mnie klasyka to wyciągnięte z zamrażarki filety z jakiejkolwiek ryby i warzywa na patelnię. Wystarczy posypać przyprawami i wrzucić do parowaru, a równolegle w rondelku ugotować jakiś ryż czy inną kaszę. Po kwadransie obiad zrobił się praktycznie sam. Dietetyczny fast food!
OdpowiedzUsuńOj tak:) u mnie też często goszczą warzywa na patelnię:) co prawda nie mam parowaru, ale radzę sobie w inny sposób;) Pyszności:)
Usuń