SKŁADNIKI:
na ciasto:
1/2 małego kalafiora
1/2 kalarepy
1 gałązka selera naciowego
4 łyżki mąki owsianej (zmiksowane płatki owsiane górskie)
1 jajko
szczypta soli, pieprzu i kurkumy
bazylia, oregano (opcjonalnie)
na sos:
150g przecieru pomidorowego (bez dodatków)
odrobina oliwy z oliwek
1/2 małej cebulki
2 ząbki czosnku
bazylia, oregano
szczypta pieprzu, soli i cukru trzcinowego
dodatki:
1/3 mozzarelli light
1/3 puszki tuńczyka w sosie własnym
kukurydza, parmezan i rukola do posypania
oliwa z oliwek (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE:
Zetrzyj warzywa na tarce. Dodaj pozostałe składniki, wymieszaj i ułóż na papierze do pieczenia w formie ciasta do pizzy.
Następnie włóż do nagrzanego piekarnika do 190 stopni i piecz około 25-30 min (tak długo, aż "ciasto" się lekko przyrumieni i będzie bardziej zwarte i suche, aniżeli wilgotne). W tym czasie pokrój cebulkę i czosnek w małą kosteczkę, podsmaż na odrobinie oliwy z oliwek, dodaj przecież, przyprawy i gotuj jeszcze ok. 5 minut. Sos powinien być gęsty. Pizzę wyjmij z piekarnika i posmaruj sosem.
Nałóż kawałki mozzarelli i tuńczyka.
Posyp kukurydzą i parmezanem i włóż do piekarnika na kolejne 15 min, aby ser lekko się roztopił.
Gdy pizza się upiecze, posypujemy rukolą i ewentualnie skrapiamy kilkoma kropelkami oliwy. Całość proponuję zostawić na papierze do pieczenia. Jeśli "ciasto" wyjdzie Wam na tyle zwarte, że nie będzie się kruszyć, można pokroić na kawałki.
SMACZNEGO!
uwielbiam takie pizze!
OdpowiedzUsuńJa już dawno sobie obiecałam, że spróbuję zrobić tego typu "pizzę" z warzyw i wreszcie nadszedł ten dzień:)
UsuńNie jadłam takiej, a jaką mam ochotę!
OdpowiedzUsuńZatem nic nie pozostaje, jak tylko zrobić i zjeść:)
UsuńWygląda apetycznie! ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję:) i też tak smakuje:)
UsuńNiezły patent trzeba przetestować
OdpowiedzUsuń