SKŁADNIKI:
(na dwie porcje)
8 łyżek komosy ryżowej białej + podwójna ilość wody do gotowania
1 szklanka mleka roślinnego (u mnie zwykłe)
1 łyżka nasion chia
2-3 miarki stewii
1 laska wanilii (ziarenka)
cynamon
1 łyżka zmielonych migdałów (opcjonalnie)
2 łyżki jagód goji
garść orzechów nerkowca
1 banan
1 jabłko
2 patyczki do szaszłyków
rukola do przybrania
PRZYGOTOWANIE:
Komosę płuczemy pod ciepłą wodą i gotujemy około 15-20min. Kiedy zaczyna brakować wody, dolewamy mleko, dodajemy ziarenka wanilii, stewię i odrobinę cynamonu i zostawiamy jeszcze na małym ogniu przez około 5-10 min. W tym czasie kroimy banana na 6 części i jabłko na 8. Na każdy patyczek nadziewamy na zmianę 4 ćwiartki jabłek z 3 kawałkami banana. Odkładamy na bok. Kiedy komosa wsiąknie płyny, miksujemy ją na gładki mus, dodajemy zmielone migdały i chia. Mieszamy (jeśli będzie za gęste, dolewamy mleko). Przekładamy do miseczek, posypujemy jagodami goji, nerkowcami, listkami rukoli i odrobiną cynamonu. Szaszłyk owocowy stawiamy na obręczy miseczki. Jemy na ciepło (mmmmmm:D) lub odstawiamy na jakiś czas, aby wystygło, nabrało innej konsystencji za sprawą chia i jemy wystudzone.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
Dziękuję ślicznie za odwiedziny!
Jeśli spodobał Ci się post, to z przyjemnością o tym przeczytam:)