Dzisiaj zrobiłam ekspresowy obiad idealny dla wegan i osób na diecie bezglutenowej. Kotlety nie zawierają nabiału ani mąki. Są zrobione tylko z ciecierzycy i komosy ryżowej, z dodatkiem przypraw. Zapraszam!
SKŁADNIKI:
na kotlety
125g ciecierzycy ugotowanej (połowa puszki)
4 płaskie łyżki komosy ryżowej przed ugotowaniem + woda do gotowania
1 łyżeczka kminu rzymskiego
szczypta soli himalajskiej i pieprzu
na sałatkę
1 średni pomidor
1/3 awokado
2 krążki cebuli czerwonej
szczypta pieprzu, soku z cytryny
rukola
NIEWIELKA ilość oleju do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Ugotowaną komosę (gotować według instrukcji na opakowaniu) zblendować z ciecierzycą i przyprawami. Jeśli masa jest zbyt gęsta, można dodać odrobinę wody. Rozgrzewamy niewielką ilość oliwy na patelni, formujemy kotleciki i smażymy aż się przyrumienią. Trzeba się z nimi delikatnie obchodzić:)
Awokado, pomidora i cebulę kroimy, mieszamy z przyprawami.
Na talerz wykładamy rukolę, na niej kotlety i obok sałatkę.
Smacznego!:)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
Dziękuję ślicznie za odwiedziny!
Jeśli spodobał Ci się post, to z przyjemnością o tym przeczytam:)