Dzisiejszy mój obiad był niezwykle sycący, bezmięsny i zielony:) Postanowiłam zrobić komosę ryżową z warzywami w kolorze zielonym, co idealnie nada się również dla tych nie jedzących produktów pochodzenia zwierzęcego:) Zapraszam na przepis po samo zdrowie!:)
Niedawno na facebooku obiecałam, żę jednym z kolejnych przepisów na moim blogu będzie danie z komosą ryżową, czyli z pseudo zbożem zaliczanym do grupy produktów 'superfoods'.
QUINOA (komosa ryżowa) jest bogata w witaminy, zawiera szereg aminokwasów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu oraz jest źródłem wysokiej jakości białka roślinnego (dlatego doskonale sprawdzi się dla osób na diecie wegetariańskiej i wegańskiej). Ponadto ma niski indeks glikemiczny i wysoką zawartość błonnika, co idealnie nada się dla osób dbających o swoją sylwetkę oraz nie zawiera glutenu, co idealnie sprawdzi się u osób z alergiami pokarmowymi.
ZIELONE WARZYWA są zdrowe. WIADOMO:) Ale czy wiedzieliście, że ich kolor ma również wpływ na nasz organizm? Warzywa te zawierają chlorofil, który odpowiedzialny jest między innymi za oczyszczenie i wzmocnienie odporności organizmu.
SKŁADNIKI:
(na 2 spore porcje)
50g quinoa (ok. 200g ugotowanej, u mnie biała)
szczypta kurkumy i soli
1 łyżka oliwy z oliwek
1 duży ząbek czosnku
300g brukselki
2 gałązki selera
1 mała cukinia
90g fasolki szparagowej zielonej (u mnie mrożona)
1 łyżka szczypiorku
4 listki bazylii
1 łyżeczka oregano
szczypta soli, pieprzu, papryki słodkiej
PRZYGOTOWANIE:
Ugotuj komosę z dodatkiem soli i kurkumy według opisu na opakowaniu.
W między czasie na patelni rozgrzej oliwę i dodaj czosnek pokrojony w kosteczkę. Gdy zaczniesz czuć przyjemny zapach, wrzuć pokrojony seler i brukselkę i smaż do momentu aż warzywa lekko zmiękną. Można podlać wodą od czasu do czasu, żeby nie przywarło do patelni. Następnie dorzuć fasolkę i cukinię i duś tak długo aż wszystkie warzywa będą miękkie. Na koniec dodaj przyprawy, wymieszaj i podawaj z porcją komosy ryżowej.
SMACZNEGO!:)
Fajne, zdrowe i apetyczne danie.
OdpowiedzUsuń:)
Usuń