Nasiona chia (szałwii hiszpańskiej) zawierają kwasy tłuszczowe Omega 3 i Omega 6 w optymalnych proporcjach względem siebie. Są źródłem witamin, minerałów i przeciwutleniaczy i charakteryzują się wysoką zawartością białka i błonnika. Spowalniają wchłanianie cukrów i regulują ich poziom we krwi oraz wspomagają nawilżanie organizmu i ułatwiają wysiłek fizyczny.
Śliwki regulują trawienie, zapobiegają zaparciom i obniżają cholesterol. Zawierają witaminy C, A i E, potas, żelazo, magnez, wapń, fosfor, antyoksydanty oraz sporo witamin z grupy B. Wykazują również działanie przeciwnowotworowe i przeciwmiażdżycowe.
Chipsy kokosowe zawierają aminokwasy, witaminę C, żelazo, kwas foliowy, wapń, magnez i potas. Kokos wpływa pozytywnie na perystaltykę jelit, poziom cholesterolu we krwi i zawiera spore ilości antyutleniaczy, odpowiedzialnych za zwalczanie wolnych rodników.
SKŁADNIKI:
1,5 łyżki nasion chia
2 łyżki płatków jaglanych
1 łyżka płatków owsianych
1 łyżeczka masła migdałowego (lub zmielonych migdałów)
3 łyżeczki powideł śliwkowych 100% owoców (bez cukru, słodzone zagęszczonym sokiem jabłkowym)
2 daktyle
2 miarki stewii
5 łyżek jogurtu naturalnego
1 łyżeczka cynamonu
chipsy kokosowe (do posypania na wierzchu)
jagody goji, listek bazylii i cynamon (dla dekoracji, opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE:
Nasiona, płatki jaglane i owsiane zalewamy wodą i odstawiamy do lodówki na noc (bądź na kilka godzin w ciągu dnia). Powstałą żelową konsystencję miksujemy z masłem migdałowym, powidłami, daktylami (można zamoczyć na kilka minut przed blendowaniem), stewią i cynamonem. Na koniec dodajemy jogurt i mieszamy. Całość przekładamy do miseczki i posypujemy płatkami kokosowymi, jagodami goji i listkiem bazylii. Prawda że szybko i zdrowo? :)
Smacznego!
Może ktoś ma jeszcze jakiś sprawdzony przepis na nasiona chia? :)
Samo zdrowie i jak pięknie podane :-)
OdpowiedzUsuń:)
Usuńnasiona chia uwielbiam i często stosuję, a dzisiaj u mnie ich wykrzoystanie w tartaletkach :)
OdpowiedzUsuńsuper!:)
UsuńNa co dzień lubię zdrowe deser i bardzo zwracam uwagę na to co je moja rodzina. W weekend jednak pozwalam sobie na na odrobinę rozpusty i często piekę brownie bo to nasze ulubione ciasto. Idealne brownie wychodzi mi od kiedy korzystam z porad https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-idealne-brownie/ ogę polecić wszystkim wielbicielom czekolady i pysznych wypieków.
OdpowiedzUsuń