Upały dają w kość, ale coś trzeba jeść. Nie zrezygnowałam z chili, ponieważ uwielbiam dobrze przyprawione dania. Aby uniknąć jednak wysokich temperatur, bo wystarczająco gorąco jest na zewnątrz, a i chili robi swoje, obiad podałam letni. Kasza jaglana gości u mnie niemalże codziennie. Nie dość, że zdrowa, to jeszcze dość uniwersalna w smaku. Dlatego można ją przygotowywać na różne sposoby. Dzisiaj zapraszam na ekspresowe sezamowo-sojowe smaki!:) Dania w 15 minut to moja specjalność. Szybko i pysznie:)
SKŁADNIKI:
(na dwie porcje)
7 łyżek suchej kaszy jaglanej + woda do gotowania (w proporcji 1:3)
200g kurczaka
1 jajko
1 jajko
8 pieczarek (u mnie brązowe)
2 młode marchewki
2 łodygi selera
1/2 papryki żółtej
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka kurkumy
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
1/2 łyżeczki chili
1 łyżeczka tymianku
2 ząbki czosnku
pieprz
sezam jasny i czarny
olej sezamowy
1 łyżeczka kurkumy
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
1/2 łyżeczki chili
1 łyżeczka tymianku
2 ząbki czosnku
pieprz
sezam jasny i czarny
olej sezamowy
PRZYGOTOWANIE:
Kaszę prażymy na patelni i przepłukujemy trzykrotnie. Gotujemy na małym ogniu na sypko.
Wszystkie warzywa i kurczaka kroimy w kostkę.
Wrzucamy na rozgrzaną patelnię (bez oleju) same warzywa (gdyby przywierały do patelni, to podlać odrobiną wody). Przyprawiamy.
Gdy lekko się podsmażą, dodajemy kurczaka.
Smażymy jeszcze koło 7 minut (kurczak nie może być surowy, warzywa mogą być al dente, a wszystkie smaki i aromaty powinny się przegryźć).
Rozbijamy jajko i mieszamy (jak jajecznicę).
Na patelnię wrzucamy kaszę jaglaną, mieszamy.
Przekładamy do miseczek.
Posypujemy sezamem i skrapiamy olejem sezamowym.
GOTOWE!:)
A Wy lubicie ostre dania? Czy zdecydowanie bardziej preferujecie łagodną kuchnię?
Napiszcie proszę w komentarzach, czy jesteście z chili za pan brat, czy raczej się nie lubicie:)
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń