SKŁADNIKI:
marchewka
kilka sztuk marchewek młodych
oliwa z oliwek
sezam jasny i czarny
pieprz kolorowy
czosnek granulowany
miód
sałata
opakowanie rukoli
1/4 melona galia
6 większych pomidorków cherry
40g pistacji
30g parmezanu
3 plasterki cytryny
dodatki
oliwa
zioła prowansalskie
pieprz kolorowy
PRZYGOTOWANIE:
Piekarnik nagrzać do 200stopni.
Marchewkę umyć i obrać. Oderwać liście. Wyłożyć na papier do pieczenia,
skropić oliwą z oliwek i miodem oraz posypać sezamem i przyprawami.
Wstawić do piekarnika i piec około 45min (do czasu, aż marchewka będzie upieczona i miękka).
Rukolę umyć i wysuszyć.
Melona obrać z twardej skóry i pokroić w małe trójkąty.
Pomidorki umyć i pokroić każdy na 8 części.
Pistacje rozłupać ze skorupek i rozdrobnić.
Parmezan zetrzeć na tarce (można też stworzyć płaty za pomocą obieraczki).
Na talerzu ułożyć rukolę, pomidorki i melona. Posypać parmezanem i
pistacjami. Skropić oliwą, posypać ziołami prowansalskimi i pieprzem.
Dodać plasterki cytryny (można też nią skropić sałatkę).
Upieczoną marchewkę wyciągnąć z piekarnika, i wyłożyć na sałacie.
Tak przyrządzoną sałatkę podawać np. z razowymi grzankami czosnkowymi.
SMACZNEGO!!
P.S. A Wy lubicie różnego rodzaju sałatki?:)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
Dziękuję ślicznie za odwiedziny!
Jeśli spodobał Ci się post, to z przyjemnością o tym przeczytam:)