SKŁADNIKI:
(na 6 kul)
3 łyżki musu/przecieru jabłkowego 100% (bez cukru)
3 łyżki amarantusa ekspandowanego
3 łyżki płatków sojowych
1 białko jajka
1 łyżeczka cynamonu
PRZYGOTOWANIE:
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
Wafle ryżowe pokruszyć na małe kawałeczki.
Wafle ryżowe pokruszyć na małe kawałeczki.
Dodać przecier jabłkowy, amarantus, płatki sojowe i cynamon. Wymieszać.
Białko oddzielić od żółtka i lekko roztrzepać widelcem.
Dodać do masy i formować kule:)
Kule wyłożyć na papier do pieczenia i piec około 15 minut (tak aby z wierzchu zrobiły się zarumienione i lekko chrupiące).
Po upieczeniu wyciągnąć i jeść na ciepło lub wystudzone.
Zaparzyć herbatę ziołową (u mnie 6 ziół), zieloną, czerwoną lub białą....
... i rozkoszować się chwilą przyjemności:)
Można je również obtoczyć w roztopionej gorzkiej czekoladzie i włożyć do lodówki na kilka minut....:)
Też będą pyszne:)
SMACZNEGO!:)
P.s. Lubicie takie ekspresowe, zdrowe, bez mąki i cukru przekąski?:)
Skusicie się na takie kule?:)
Super przepis☺️ Chętnie wypróbuję,mam tylko pytanie czy można czymś zastąpić płatki sojowe (nie jem soi) lub w ogóle z nich zrezygnować? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń