Macie jakieś swoje ulubione smakołyki, które chętnie zabieracie na wyjazdy poza miasto, piknik ze znajomymi, czy wycieczkę z dziećmi? Ja się pokusiłam o coś słodkiego, co wyszło po prostu obłędnie i niewyobrażalnie smaczne. Aż się sama zdziwiłam:) Otrębowe placuszki jogurtowe w połączeniu z pastą z ciecierzycy (wegańską) i orzechami laskowymi, polewą czekoladową i świeżymi owocami okazały się niebem w gębie:) Nie tylko zdrowe, pyszne, ale i bez cukru. Kiedy razem z rodziną, znajomymi, czy dziećmi wyruszycie na piknik, bez wątpienia przyniesie Wam wiele frajdy wspólne zajadanie się tymi pysznościami:) UWAGA! Ciężko przestać je jeść...:D Zapraszam po przepis!
SKŁADNIKI:
placuszki (ok. 6 sztuk)
1 całe jajko + 1 białko
4 łyżki otrębów owsianych
2 łyżki płatków owsianych górskich
1 niepełna łyżeczka płynnego oleju kokosowego
stewia (u mnie 2 miarki)
PRZYGOTOWANIE:
Do miski wbij jajko i białko. Zmiksuj.
Dodaj olej, stewię i jogurt. Wymieszaj.
Dodaj otręby i płatki owsiane.
Rozgrzej patelnię teflonową i nakładaj po 2 łyżki masy (ilość na jednego placuszka). Czekaj tak długo, aż spód placuszków się dobrze zetnie i będzie odchodził swobodnie od patelni. Przewróć je na drugą stronę i smaż na złoty kolor.
W między czasie przygotuj pastę (którą proponuję w małej ilości, ale oczywiście można ją zwiększyć).
SKŁADNIKI:
pasta ciecierzycowo-orzechowa
100g ciecierzycy ugotowanej lub z puszki
25g orzechów laskowych
1 łyżeczka przecieru jabłkowego (100% bez dodatku cukru)
stewia (u mnie 1 miarka)
2 łyżeczki mleka krowiego lub roślinnego
1 łyżeczka kakao lub karobu
PRZYGOTOWANIE:
Orzechy upraż na patelni i obierz ze skórki (po uprażeniu łatwo odchodzi).
Dodaj do ciecierzycy i zmiksuj (dobrze jest zostawić większe kawałki orzechów).
Dodaj przecier, stewię, mleko i kakao. Wymieszaj.
Przełóż do słoiczka.
Pastą posmaruj placuszki.
Udekoruj owocami.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj mleko i wymieszaj.
Polej placuszki.
A teraz to co najważniejsze do naszego wyzwania!
Składniki możesz:
1) zapakować osobno (placuszki | pastę | owoce wymoczone do połowy w czekoladzie) i dopiero w plenerze je "złożyć" w całość.
2) już w domu przygotować, zawinąć w folię spożywczą i zajadać gotowe na zielonej trawce
Ostatnia szansa na nagrody! Przyłączcie się po raz ostatni do naszej zabawy!
Przesyłajcie zdjęcia i przepisy na fan page Kuchni Jogurtowej!
Wyglądają obłędnie :)
OdpowiedzUsuńi obłędnie smakują:) Dziękuję:)
UsuńUwielbiam otrębowe! Smakują mi najlepiej :)
OdpowiedzUsuńto prawda, są mega dobre:)
Usuń