SKŁADNIKI:
omlet
1 całe jajko+2 białka
1 średni banan
3 łyżki płatków owsianych
cynamon, wanilia mielona
stewia (jeśli banan nie jest wystarczająco słodki)
1/2 łyżeczki oleju kokosowego (jeśli nie posiadacie dobrej i nieprzywierającej patelni)
dodatki
3 łyżki serka naturalnego homogenizowanego
1 łyżka mleka
garść borówek i czerwonej porzeczki
do posypania na wierzchu
1 łyżeczka wiórków kokosowych
1 łyżka płatków migdałów
cynamon
miód
PRZYGOTOWANIE:
Jedną trzecią banana odkrój i odstaw na później, a pozostałą rozgnieć widelcem na papkę.
Dodaj jajko i białka, płatki owsiane, odrobinę cynamonu, wanilii i jeśli jest taka potrzeba, to również stewii. Całość wymieszaj.
Rozgrzej patelnię teflonową z nieprzywierającą powłoką (jeśli musisz użyć, to dodaj odrobinkę oleju kokosowego).
Wylej omletową masę na patelnię. Przykryj pokrywką i trzymaj na małym ogniu do momentu, aż się zetnie omlet od spodu i samoistnie będzie odchodził od patelni.
Następnie zsuń go na pokrywkę, przyłóż patelnię do pokrywki, obróć o 180stopni. Wtedy omlet powinien ładnie się obrócić na drugą stronę. Trzymaj omlet na gazie jeszcze przez kilka minut. Zdejmij.
Serek wymieszaj z mlekiem i rozprowadź na omlecie.
Niewykorzystaną część banana pokrój na plasterki i ułóż na białej polewie.
Udekoruj owocami, posyp wiórkami, migdałami i cynamonem oraz polej miodem.
SMACZNEGO!:)
najbardziej na snaidanie lubie placki bananowo owsiane, lub omlet na slodko. to jest polaczenie tych dwoch ;) super
OdpowiedzUsuń:) no proszę:P wstrzeliłam się w Twój gust:)
UsuńJa też lubię prosto smakować! Pyszne :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
Usuńprzepyszny, od dziś moje ulubione śniadanie :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło! Na zdrowie!:)
Usuń