SKŁADNIKI:
na ciasto
1 puszka ciecierzycy
1 jajko
1 łyżka tahini (zmiksowane na pastę ziarna sezamu)
ekstrakt waniliowy i stewia do smaku
nadzienie
1 szklanka kaszy jaglanej
1 szklanka mleka kokosowego odtłuszczonego (u mnie z firmy Real Thai) + 5 łyżek
1 szklanka wody
1 laska wanili
stewia
1lyzeczka oleju kokosowego
1lyzeczka oleju kokosowego
1 gruszka
cynamon
cynamon
polewa (opcjonalnie)
czekolada gorzka 85%
stewia
mleko 1,5%
PRZYGOTOWANIE:
Nagrzać piekarnik do 200st.
Składniki na ciasto zmiksować.
Doprawić stewią i ekstratem.
Wyłożyć na papier do pieczenia (w formie na tartę) i piec około 15 minut.
Wyjąć i nałożyć nadzienie.
Kaszę jaglaną przepłukać dwukrotnie, ugotować w wodzie i mleku z dodatkiem ziaren wanili i stewi.
Kaszę jaglaną przepłukać dwukrotnie, ugotować w wodzie i mleku z dodatkiem ziaren wanili i stewi.
Ugotowaną kaszę zmiksuj razem z olejem i mleczkiem kokosowym. W razie potrzeby dodaj więcej stewi i ekstraktu waniliowego.
Nadzienie wyłóż na podpieczony spód.
Gruszkę pozbaw gniazda nasiennego i plastrami udekoruj wierzch ciasta. Podsyp cynamonem.
Piecz około 20-30minut.
Po tym czasie należy ciasto ostudzić i dopiero wtedy kroić i podawać z polewa czekoladowa.
Najlepiej jednak byłoby ja schłodzić w lodowce.
Nadzienie wyłóż na podpieczony spód.
Gruszkę pozbaw gniazda nasiennego i plastrami udekoruj wierzch ciasta. Podsyp cynamonem.
Piecz około 20-30minut.
Po tym czasie należy ciasto ostudzić i dopiero wtedy kroić i podawać z polewa czekoladowa.
Najlepiej jednak byłoby ja schłodzić w lodowce.
Niepozorna, a tyle świetnych składników tej tarty :)
OdpowiedzUsuńWygląda ciekawie :)
OdpowiedzUsuńCiastka z ciecierzycy uwielbiam wiec na 100% przetestuje twój przepis :)
OdpowiedzUsuń