Dzisiejszy przepis jest na prośbę jednej z Was:) Zamieściłam na swojej stronie zdjęcie mojego śniadania i była prośba o przepis. Dlatego specjalnie dla Was, szybki i prosty sposób na korzennego placka owsiankowego z rumową gruszką i śliwką:)
SKŁADNIKI:
(na jedną porcję)
1 jajko (u mnie z wolnego wybiegu)
2 łyżki mąki owsianej (zmielonych płatków owsianych)
4-5 łyżek mleka 1,5%
1/2 łyżeczki przyprawy indyjskiej T-plus Masala (do chai latte)
stewia
olej kokosowy (opcjonalnie, do smażenia)
2 śliwki
1 mała gruszka
cynamon
1 łyżeczka miodu
odrobina aromatu rumowego (lub w późniejszych godzinach prawdziwego rumu)
jogurt grecki
odrobina mleka
stewia
cynamon
PRZYGOTOWANIE:
Składniki na placka wymieszać.
Na patelni rozgrzać olej kokosowy (na dobrej jakości teflonie można pominąć tłuszcz) i wylać ciasto (dość rzadkie). Smażyć z obu stron. Jeśli się rozerwie - nic nie szkodzi:) Taki placek porwany też jest pyszny:)
Na drugiej patelni umyte i pokrojone owoce smażyć razem z miodem, rumem i cynamonem do momentu aż lekko zmiękną.
Placek przełożyć na talerz, wyłożyć połowę owoców.
Złożyć, wyłożyć resztę owoców i polać słodkim sosem jogurtowo-cynamonowym.
Całość możesz jeszcze potraktować miodem i cynamonem:)
Można zjeść tradycyjną owsiankę, ale można ją też przerobić na inne danie. Te same składniki, ale w innej formie zawsze urozmaicą codzienną rutynę:)
Tutaj zdjęcie (z komórki i z innego dnia) z plackiem porwanym, ale równie smacznym:)
Do tego chai latte... mmmm:)
Lubicie?:)
porwany, czy cały - i tak wygląda pysznie!: d
OdpowiedzUsuńZazdroszczę takiego posiłku :p
Powodzenia przy współpracy :3
Dziękuję ślicznie:) i nie musisz mi zazdrościć, bo sama możesz taki mieć! Na zdrowie!:)
Usuń