SKŁADNIKI:
placuszki
4 łyżki ugotowanej kaszy gryczanej
1 jajko
1/2 łyżki budyniu z prawdziwą wanilią (u mnie w składzie tylko mąka kukurydziana i prawdziwa wanilia)
4 łyżki mleka kokosowego (odtłuszczonego - w składzie tylko kokos i woda)
5 łyżek wody lekko gazowanej
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru
stewia
sól morska
1 jajko
1/2 łyżki budyniu z prawdziwą wanilią (u mnie w składzie tylko mąka kukurydziana i prawdziwa wanilia)
4 łyżki mleka kokosowego (odtłuszczonego - w składzie tylko kokos i woda)
5 łyżek wody lekko gazowanej
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru
stewia
sól morska
nadzienie
2 spore łyżki twarogu półtłustego
2 łyżki ugotowanej kaszy gryczanej
1 łyżka jogurtu naturalnego
stewia
miód i orzechy włoskie na wierzch
2 łyżki ugotowanej kaszy gryczanej
1 łyżka jogurtu naturalnego
stewia
miód i orzechy włoskie na wierzch
PRZYGOTOWANIE:
Wymieszaj wszystkie składniki. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste, dolej jeszcze troszkę wody lub mleka.
Wykładaj po małej porcji na rozgrzaną (może być lekko natłuszczoną) patelnię.
Smaż bardzo ostrożnie. Każdy placuszek przełóż na drugą stronę
dopiero, gdy się dobrze zetnie. Rób to delikatnie, aby się nie rozpadł.
Wymieszaj kaszę, ser, jogurt i stewię.
Nakładaj nadzienie na każdy placuszek. Możesz je ustawiać jeden na drugim, lub obok siebie.
Całość posyp cynamonem, orzechami i polej miodem.
Przepis ten znajdziecie też w archiwum na portalu CODZISW.MENU, dla którego mam przyjemność gotować:)
piękne zdjęcia a placki muszą być pyszne:)
OdpowiedzUsuńDziękuję! Tak, placki są pyszne:) Pozdrawiam:)
Usuń