Morele zawierają sporą ilość przeciwutleniaczy (kerotenoidów), minerałów (m.in. potasu, żelaza, wapnia i fosforu), witamin (np. C, A i PP) oraz błonnika rozpuszczalnego (szybko trawionego w układzie pokarmowym). Jedzone regularnie, przywracają równowagę kwasowo-zasadową i wpływają pozytywnie na oczy oraz kondycję i młody wygląd skóry.
SKŁADNIKI:
650g morel
2 łyżki nasion chia
6 truskawek
stewia (ilość zależna od rodzaju i upodobań)
wanilia mielona
wanilia mielona
PRZYGOTOWANIE:
Umyte morele przekrój na pół i wyciągnij pestki.
Przełóż do naczynia, w którym będziesz miksować owoce.
Zmiksuj.
Gotowy mus przelej do słoika (mi zostało jeszcze troszkę, więc wymieszałam go z jogurtem, stewią i wanilią i zamroziłam - szybki sposób na lody).
Dodaj nasiona, wanilię i posłódź stewią.
Jeśli mus jest nadal zbyt kwaśne (niewystarczająco słodki, a u mnie tak było), dodaj truskawki (ja je przetarłam przez widelec).
Wymieszaj. Jeśli słodkość Ci odpowiada, włóż do lodówki na kilka godzin. Nasiona napęcznieją, a mus będzie przypominał konsystencją dżem.
Tak powstały dżemik idealnie będzie nadawał się do różnego rodzaju placuszków, omletów, naleśników, jogurtu, czy nawet jako samodzielna przekąska lub smarowidło na kanapkę . Ja akurat zjadłam ostatnio z małymi kakaowymi omlecikami gryczanymi (na zdjęciu poniżej).
Dżem przechowywać w lodówce (przez kilka dni - o ile tyle wytrzyma:D).
Coś pysznego! Nie ma to jak domowe przetwory :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Zgadzam się w 100%!:)
Usuńojej, dżem RAW ! właśnie te nasionka chia i dżem długo mnie już ciekawią. Muszę chyba skoczyć na targ w poniedziałek i kupić jakieś świeże owoce ;)
OdpowiedzUsuńKoniecznie! Za mną też długo już chodził ten pomysł i tak w końcu wychodził:D Warto!
Usuń