SKŁADNIKI:
ciasto
200g mąki orkiszowej razowej
gorąca woda
farsz
serek wiejski lekki (250g)
200g borówek
1/2 łyżki miodu
dużo mielonej wanilii
(można jeszcze dodać troszkę stewii, aby farsz był słodszy)
polewa jogurtowa
150g jogurtu Naturalnego Gęstego
1-2 miarki 100% stewii (ilość zależna od tego jaką posiadacie)
mielona wanilia lub ziarenka 1 laski wanilii
PRZYGOTOWANIE:
Umyj borówki. Serek wiejski przełóż na sitko, odsącz śmietankę (część płynną) i odstaw na czas wyrabiania ciasta.
Mąkę przesiej przez sitko, zrób dołek i wlej troszkę ciepłej wody.
Zacznij powoli mieszać mąkę i podlewaj ją wodą do momentu aż uzyskasz zwartą kulę ciasta (pamiętaj, że nie jest to mąką pszenna, więc ciasto będzie mniej puszyste. Ale to nic!).
Podziel ciasto na dwie części, rozwałkuj i wydrąż szklanką koła.
Twarożek wymieszaj z borówkami, miodem (+ ewentualnie stewią) i wanilią.
Nakładaj niewielką ilość farszu na każdy krążek.
Złóż w połowie i zlep palcami, tworząc efekt falbanki.
Do gotującej się wody (ze szczyptą soli morskiej lub himalajskiej) wrzuć pierwszą porcję pierogów. Gdy wypłyną na wierzch, gotuj jeszcze około 3 minut (pierogi nie mogą być rozgotowane).
To samo zrób z drugą częścią ciasta (rozwałkuj, wydrąż krążki, nałóż farsz, zlep i ugotuj).
Ugotowane pierogi wyłóż na talerz, dodaj polewę jogurtową i świeże borówki. Można jeszcze ozdobić świeżą miętą.
SMACZNEGO!
P.S. Piszcie w komentarzach, jakie są Wasze ulubione potrawy polskie i czy macie jakieś sposoby na ich lżejszą wersję?:)
Oj mnie by się takie odchudzone pierożki przydały:) Głowa już letnia du... jeszcze zimowa:) wyglądają obłędnie.
OdpowiedzUsuńDziękuję;) Wiem o czym mówisz...:D u mnie też jeszcze jest troszkę zimowa...;)
UsuńWierzę, że niebo w gębie, bo sama uwielbiam smak jogurtu i serka wiejskiego...:) Nie ufam jedynie produktom "light" ;)
OdpowiedzUsuńJak najbardziej Cię rozumiem! Dlatego zanim wybiorę jakiś produkt, zawsze czytam etykietę!:) W przypadku nabiału, wybieram produkty lekko odtłuszczone, ponieważ zdrowego tłuszczu dostarczam i tak sobie z innych produktów (tj. oliwa, awokado, orzechy itd.) :)
Usuńto najlepiej sama zrób sobie domowy jogurt lub sery, zobacz na moim blogu jak http://blog.winoiser.com
UsuńDziękuję:) Z przyjemnością zajrzę:)
UsuńGenialne, jak dla mnie lepsze, niż tradycyjne!
OdpowiedzUsuń:) Ja już się trochę odzwyczaiłam od smaku tych normalnych i tradycyjnych dań mącznych:)
Usuńzjadłabym, ojej!!!!
OdpowiedzUsuńKarmel-itka... to chyba nic innego nie pozostaje jak zrobić:) Smacznego!:)
UsuńGenialne połączenie!Pięknie tu u Ciebie ;)
OdpowiedzUsuńOj... dziękuję!:)
UsuńIle wychodzi z takiej porcji pierogów? Bo chciałabym zrobić dla całej rodziny:)
OdpowiedzUsuńA rodzina bardzo duża?:) Z tego mi wyszły tak dwie - trzy porcje (zależy kto ile zjada na jedno posiedzenie:D). Dodaj więcej mąki do wyrabianego ciasta a najwyżej jeśli zostanie trochę pierogów, to je zamrozisz i będą na "czarną godzinę", kiedy w lodówce będzie pusto, a ktoś będzie wołał "głodny jestem!" :)
Usuńczy ciasto z tej mąki twardnieje szybko w czasie wałkowania i klejenia? Próbowałas może mrozić takie pierogi a następnie rozmrażać i jaki jest najlepszy sposób żeby je rozmrozić żeby sie nie porozpadały. ;)
OdpowiedzUsuńFakt, nie jest to takie elastyczne i mięciutkie ciasto, jak z mąki pszennej, ale to niczemu nie przeszkadza. Troszkę twardnieje, ale można mimo to wyrobić i rozwałkować ciasto. Nie mroziłam tych pierogów, ponieważ najczęściej robię z mniejszej porcji, aby były zawsze na świeżo. Proponuję, abys zrobiła na próbę te pierogi i sprawdziła, jak sie będą zachowywać. Ja bym je zamroziła i rozmroziła w lodówce przez noc. Jeśli udało by Ci się z nimi tak pokombinować, aby efekt wyszedł dla Ciebie satysfakcjonujący, to koniecznie się tym podziel! Będę wiedzieć na przyszłość!:) Pozdrawiam:)
UsuńIle kcal wychodzi na takiego pierożka ?
OdpowiedzUsuń