"Kasza jaglana nie bez powodu nazywana
jest królową wszystkich kasz. Jako jedyna nie zakwasza organizmu (objawy
zakwaszenia to między innymi: cienie pod oczami, bóle głowy,
niestrawność, wypryski, nadwaga, ogólne osłabienie organizmu, zaburzenia
snu itd.). W składzie ma rzadko spotykaną krzemionkę, która ma
korzystny wpływ na wygląd włosów, paznokci i cery, a także na przemianę
materii i produkcję komórek, kontrolując tym samym procesy starzenia się
organizmu."
A dlaczego woda kokosowa, a nie zwykła?
Przy niewielkiej ilości kalorii, posiada sporą dawkę minerałów, witamin oraz naturalnych bioaktywnych enzymów. Nie zawiera żadnych substancji słodzących oraz laktozy, więc z powodzeniem mogą ją spożywać cukrzycy i osoby nietolerujące laktozy. Woda kokosowa dobrze się sprawdza przy schorzeniach układu nerwowego i pozytywnie wpływa na trawienie. Osoby trenujące z powodzeniem mogą nią zastąpić napoje izotoniczne, gdyż zawiera więcej potasu i zdecydowanie lepiej nawadnia organizm. Ponadto poprawia funkcjonowanie metabolizmu, więc jest wskazana dla osób dbających o swoją sylwetkę.
A płatki sojowe dlaczego?
Dlatego iż są bardzo dobrym źródłem białka roślinnego (w 100g/40g białka!), tłuszczu, skrobi i witamin. Prażone na suchej i rozgrzanej patelni, nabierają ciekawszego smaku i idealnie komponują się z pozostałymi składnikami koktajlu.
Cynamon natomiast nie tylko nadaje lepszy smak, ale i podkręca pracę jelit, oczyszcza organizm i sprzyja odchudzaniu!
SKŁADNIKI:
3 łyżki suchej kaszy jaglanej + woda do gotowania (w stosunku 1:3)
5 czereśni
5 truskawek
3 łyżki jogurtu Naturalnego Gęstego od Bakomy
5 łyżek wody kokosowej (niesłodzonej, 100%)
1 pełna łyżka płatków sojowych
cynamon
wanilia mielona lub ziarenka z laski wanilii
stewia (u mnie 1 miarka BetterStevii)
kilka listków świeżej mięty
PRZYGOTOWANIE:
Kaszę jaglaną najpierw upraż na patelni (ale uwaga, żeby nie przypalić), następnie przepłukać ją 2-3 razy, zalać wodą i gotować na małym ogniu (nie mieszać). Kiedy kasza wsiąknie wodę, zostawić ją pod przykrywką aż do ostygnięcia.
Ugotowaną kaszę włożyć do naczynia.
Umyte truskawki i czereśnie obrać z ogonków i wydrążyć z pestek, dodać do kaszy.
Listki świeżej mięty porwać i dorzucić do naczynia.
Dodać jogurt Naturalny Gęsty.
Dodać wodę kokosową, przyprawić cynamonem, wanilią oraz stewią i zmiksować.
Gotowy koktajl spróbować i ewentualnie dodać jeszcze stewii, jeśli jest za mało słodki.
Schłodzić lub dodać kostkę lodu.
Przelać do kielicha.
Na suchej patelni uprażyć płatki soji i posypać nimi wierzch koktajlu.
Udekorować czereśnią i listkiem świeżej mięty.
SMACZNEGO!!
P.S. A Wy jakie koktajle lubicie najbardziej? Może skusicie się na jakiś przepis z Naturalnym Gęstym i weźmiecie udział w konkursie? Macie tydzień na przesyłanie zdjęć!:) Koniecznie się pochwalcie i napiszcie w komentarzach, jakich sposobów używacie, aby zdrowo "dokarmić" swój organizm!:)
prosty, smaczny i lekki! :)
OdpowiedzUsuńBo ja tak najbardziej lubię:) Prosto i zdrowo:)
Usuń