SKŁADNIKI:
Batat:
1/2 batata
1/2 łyżki oleju z pestek dyni
1/2 łyżki oliwy z oliwek
szczypta soli morskiej i pieprzu
1 ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę
odrobinę papryki słodkiej i oregano
1/2 łyżki oleju z pestek dyni
1/2 łyżki oliwy z oliwek
szczypta soli morskiej i pieprzu
1 ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę
odrobinę papryki słodkiej i oregano
Naleśniki:
5 łyżek mąki gryczanej
1 jajko
około 5 łyżek wody
1/2 łyżeczki oleju kokosowego
1 jajko
około 5 łyżek wody
1/2 łyżeczki oleju kokosowego
Farsz:
kilka liści sałaty rzymskiej
garść rukoli
Kawałek topinamburu
3 łyżki jogurtu greckiego
1 łyżeczka musztardy Dijon
garść rukoli
Kawałek topinamburu
3 łyżki jogurtu greckiego
1 łyżeczka musztardy Dijon
PRZYGOTOWANIE:
Batat
– Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- Batata umyj bardzo starannie.
- Podziel na pół i jedną połówkę pokrój w plastry.
- Pozostałe składniki wymieszaj ze sobą i pędzlem nakładaj z obu stron na plastry batata.
- Batata wyłóz na blaszkę, włóż do piekarnika i piecz około 25-30min (aż zmięknie i się lekko przyrumieni).
Naleśniki
- Wszystkie składniki wymieszaj.
- Na rozgrzany olej kokosowy wylej połowę ciasta (żeby zrobić dwa duże naleśniki, ale możesz zrobić 3 mniejsze).
- Każdy naleśnik smaż z obu stron aż do lekkiego przyrumienienia.
Farsz
- Jogurt wymieszaj z musztardą. Spróbuj. Jeśli potrzebujesz doprawić szczyptą soli i pieprzu – zrób to:)
- Sałatę i rukolę umyj i wysusz na ręczniku kuchennym.
- Topinambur obierz i pokrój w plasterki.
– Naleśnik posmaruj łyżką sosu, ułóż sałatę, rukolę, plastry batatów i topinambura i zawiń. SMACZNEGO:)
Świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuń