Po całym ciężkim dniu pracy należy nam się odrobina
przyjemności i kawałeczek ciasta do popołudniowej kawy. Prawda? :) Zima nas nie rozpieszcza, więc nie mogłam nie podzielić się z Wami
przepisem na wilgotne, smaczne i korzenne ciasto marchewkowe! Idealnie wpasuje się w jeszcze nieco świąteczno-zimowy klimat :) Tylko
zamiast tradycyjnej wersji z białą mąką i cukrem, polecam Wam
wypróbowanie zdrowszej - na mące razowej żytniej i z erytrytolem -
naturalnym i bezpiecznym dla zdrowia, bezkalorycznym słodzikiem.
Spożywanie sporych ilości białego cukru, powoduje próchnicę zębów,
nadwagę, obniżenie odporności, deficyt witamin i minerałów, a także
wpływa niekorzystnie na poziom cholesterolu we krwi oraz starzenie
skóry. Jest on dodawany do większości produktów spożywczych, dlatego
może warto zrobić przerwę przynajmniej w weekend i zjeść coś innego,
pozbawionego "białej śmierci", a przy tym również smacznego? :)
Uwierzcie że ciasto wychodzi bardzo słodkie, więc o to się nie musicie
martwić:) Zapraszam po przepis!
SKŁADNIKI:
(na mniejszą formę kwadratową)
Ciasto
2 jajka
3 marchewki
4 łyżki oleju kokosowego lub rzepakowego
1 łyżka miodu
90g erytrytolu + ewentualnie odrobina stewii
1 szklanka mąki razowej żytniej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli himalajskiej
2 łyżeczki cynamonu
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
100g orzechów włoskich
Dodatki
1 opakowanie chudego serka naturalnego, np. Bieluch lekki
2 łyżeczki syropu klonowego
odrobina aromatu waniliowego
2 łyżeczki syropu klonowego
odrobina aromatu waniliowego
PRZYGOTOWANIE:
Ciasto
Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
Marchewkę zetrzyj na tarce.
Jajka,
erytrytol, miód, olej zmiksuj blenderem, po czym dodaj przesianą
przez sitko mąkę wymieszaną wcześniej z przyprawami i proszkiem do
pieczenia oraz orzechy.
Formę (nie za dużą) wyłóż papierem do pieczenia, wlej do niej ciasto i piecz około 40 min do tak zwanego suchego patyczka.
Dodatki
Wszystkie
składniki wymieszaj.
UWAGA! To nie jest polewa/lukier, który się
utrzyma bez jakichkolwiek zmian w swoim wyglądzie. Serek po
jakimś czasie lekko wysycha i nie wygląda apetycznie.
Warto wtedy
sięgnąć po niego dopiero przed nakładaniem ciasta na talerz.
A Wy lubicie marchewkowe ciacha? Piszcie w komentarzach, jeśli przepis się Wam spodobał :)
Może ktoś się skusi na jego wypróbowanie? :)
Apetyczne :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! :-)
OdpowiedzUsuńMoje ulubione połączenie - ciasto marchewkowe i serek! <3 Cudnie się prezentuje. Na mące żytniej razowej nie piekłam jeszcze marchewkowego, jedynie piernik i też nieźle wyszedł. Muszę wypróbować kiedyś Twój przepis :)
OdpowiedzUsuń