Przepis ten bierze również udział w konkursie zorganizowanym we współpracy z Bakomą. Szczegóły już niebawem! W tym wypadku także zachęcać Was będę na przygotowanie tego dania i zrobienie apetycznego zdjęcia z umieszczeniem jogurtu Naturalnego Gęstego od Bakomy! Do dzieła! :)
SKŁADNIKI:
(na dwie porcje)
4 jajka
1 duży banan
szczypta cynamonu
2 gruszki
4 łyżeczki miodu
cynamon
duży jogurt Naturalny Gęsty Bakomy
2 garści daktyli+woda do zalania
2 łyżki masła orzechowego 100% (zmiksowane orzechy archaidowe)
PRZYGOTOWANIE:
Daktyle zalej gorącą wodą i odstaw na 15 minut.
Banana rozgnieć widelcem i wymieszaj razem z jajkami i cynamonem.
Rozgrzej odrobinę oleju kokosowego na patelni i wylej masę jajeczną.
Omleta smaż aż do ścięcia spodu, następnie ostrożnie przełóż na drugą stronę.
Na osobnej patelni podpraż gruszki, dodaj miód i cynamon i karmelizuj (miód powinien oblepić owoce).
Wodę z daktyli odlej i odłóż.
Zmiksuj owoce z masłem orzechowym.
W celu rozcieńczenia karmelu, dodaj odrobinę wody z daktyli.
Gotowego omleta posmaruj jogurtem, wyłóż karmelizowanymi gruszkami, polej karmelem daktylowym i posyp cynamonem.
Mniaaamm...:)
Świetny pomysł! :-)
OdpowiedzUsuńNiewiele składników, ale super efekt, na śniadanie ideał! :)
OdpowiedzUsuń