SKŁADNIKI:
(1-2 porcje)
50g carpaccio wołowego
2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka miodu
świeżo zmielony pieprz
2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka miodu
świeżo zmielony pieprz
2 bułki orkiszowe
2 jajka
2 garści mieszanki sałat z rukolą
2 łyżki parmezanu w płatkach/tartego
2-4 pomidorki koktajlowe
2 jajka
2 garści mieszanki sałat z rukolą
2 łyżki parmezanu w płatkach/tartego
2-4 pomidorki koktajlowe
PRZYGOTOWANIE:
Carpaccio wołowe
Oliwę wymieszaj z musztardą, miodem, sokiem z cytryny i świeżo zmielonym pieprzem.
Kanapki
Bułki skrop niewielką ilością wody i włóż do nagrzanego piekarnika na kilka minut – po wyjęciu będą ciepłe i chrupiące
Na rozgrzanej patelni (jeśli jest potrzeba to na maśle) rozbij jajka. Poczekaj aż się lekko zarumienią od spodu, białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne.
Gotowe bułki rozkrój, posmaruj każdą połówkę odrobiną sosu do mięsa, nałóż sałatę z dużą ilością rukoli, dodaj plasterki pomidorków, następnie wyłóż carpaccio wołowe, które polej resztą marynaty i całość posyp parmezanem. Na koniec do każdej bułki włóż po jednym jajku sadzonym lub podaj je oddzielnie.
Na rozgrzanej patelni (jeśli jest potrzeba to na maśle) rozbij jajka. Poczekaj aż się lekko zarumienią od spodu, białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne.
Gotowe bułki rozkrój, posmaruj każdą połówkę odrobiną sosu do mięsa, nałóż sałatę z dużą ilością rukoli, dodaj plasterki pomidorków, następnie wyłóż carpaccio wołowe, które polej resztą marynaty i całość posyp parmezanem. Na koniec do każdej bułki włóż po jednym jajku sadzonym lub podaj je oddzielnie.
SMACZNEGO!
Pychotka! :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajna, kolorowa wersja :) U mnie też dziś śnieg, ale niestety zniknął. Ja chciałabym trochę zimy, bo nie nacieszyłam się nią jeszcze :D
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale! Istne arcydzieło :-) Muszę spróbować jak najszybciej. Pozdrawiam i bardzo dziękuje
OdpowiedzUsuń