piątek, 15 kwietnia 2016

Zdrowa granola bezglutenowa bez cukru z lekkim serkiem naturalnym i owocami

Zapewne pomyślicie sobie, że jak mogłam skusić się na maliny, borówki i truskawki, skoro nie ma na nie jeszcze sezonu.... Macie rację... Ale to jest moja coroczna słabość. Kiedy przychodzi wiosna, a w sklepach zaczynają pojawiać się te owoce.... to ich piękno i moja miłość do nich wygrywają nad rozumem:) Po prostu je kupuję i nie myślę o tym, że nie są takie smaczne, jak te polskie w sezonie. Ale żeby było jasne - nie sięgam po nie za często, ponieważ wiem, że na wielkie zakupy i zapasy jeszcze przyjdzie czas;) Jednak te małe owocki tak cieszą moje oko oraz podniebienie, że nie jestem w stanie się im oprzeć:) I dlatego dzisiaj rano pojawiły się pierwszy raz po długiej, zimowej przerwie w mojej kuchni:) Nie mogłam więc ich nie zjeść z pyszną i zdrową granolą bezglutenową wraz z niskotłuszczowym serkiem naturalnym bez cukru. Tym dbającym (i nie tylko;P) o swoje zdrowie i sylwetkę przepis powinien się spodobać:) Kto spróbuje?:)


SKŁADNIKI: 

granola
3 łyżki płatków quinoa
3 łyżki płatków jaglanych
3 łyżki amarantusa ekspandowanego
1 łyżka ziaren słonecznika
1 łyżka ostropestu plamistego
1 łyżka babki płesznik
1 łyżka siemienia lnianego
7 szt. daktyli + woda do zalania
1 łyżka syropu klonowego
1 łyżka (ok. 20g) masła orzechowego 100%
szczypta soli i stewii 100%

serek
300g lekkiego serka naturalnego Bieluch
ziarenka z 1 laski wanilii
1/2 łyżki miodu
szczypta stewii 100%

owoce
kilka malin
kilka borówek
kilka truskawek
świeże listki mięty


PRZYGOTOWANIE:
granola
Nagrzać piekarnik do 180stopni. 
Daktyle zalać gorącą wodą (tyle, aby przykryć owoce).
Odstawić na kilkanaście minut. 
Dodać masło orzechowe, szczyptę stewii i syrop klonowy. Zmiksować. 
Gotowy mus dobrze wymieszać z pozostałymi składnikami.
Granolę wyłożyć na blaszkę lub papier do pieczenia i piec 10-15min (aż lekko się zarumieni i stanie się chrupka).

serek
 Serki wymieszać z miodem i wanilią. Dosłodzić odrobiną stewii, jeśli zajedzie taka potrzeba. 
Do słoika wyłożyć porcję granoli, na to serek i świeże owoce z listkiem mięty i na wierzchu posypać granolą. 



Zdecydowanie polecam!!
A Wy lubicie domowe granole? 
Czy jednak sięgacie po te ze sklepowej półki z masą dziwnych składników i cukru?:)

3 komentarze :

Dziękuję ślicznie za odwiedziny!
Jeśli spodobał Ci się post, to z przyjemnością o tym przeczytam:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...