poniedziałek, 28 marca 2016

BABECZKI JAJECZNE Z PAPRYKĄ I SZYNKĄ

Kolejne pyszne i proste danie, idealne na śniadanie lub kolację - babeczki wytrawne o dużej zawartości białka. Są super pyszne, syte i eleganckie:) Kto chętny?:)


SKŁADNIKI:
(dwie porcje)

3 jajka
1-2 plasterki szynki (o jak najwyżej zawartości mięsa)
1/3 papryki czerwonej
1/4 papryki białej
2 łyżki pokrojonego szczypiorku
4 łyżki tartego sera żółtego/parmezanu/mozzarelli light
szczypta soli morskiej
pieprz
1 kropelka oliwy


PRZYGOTOWANIE:

1. Nastawić piekarnik na 180stopni.
2. Papryki umyć i pokroić w małą kosteczkę. 
3 Szynkę pokroić w cieniutkie plasterki.
4. Szczypiorek umyć i drobno pokroić. 
5. Ser zetrzeć na dużych oczkach.
6. Jajka rozbełtać widelcem, dodać szczyptę soli i pieprzu, ser i szczypiorek. Wymieszać.
Dwie kokilki ceramiczne wysmarować odrobiną oliwy za pomocą pędzelka. Układać w każdej paprykę czerwoną, szynkę, paprykę białą i na wierzch znowu paprykę czerwoną. Całość zalać masą jajeczną
7. Przygotowane foremki żaroodporne włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 35 minut. 
8. Zapieczone babeczki można udekorować świeżym tymiankiem i bazylią. 


P.s. Jak Wam mijają Święta? Rodzinnie? Miło? 
Ja przyznam, że niestety troszeczkę się rozleniwiłam...:P
A tu trzeba do pracy jutro:) Buuu... :( 
Ale przynajmniej już dzisiaj można było poczuć zapach wiosennego powietrza...:)mmm:)

2 komentarze :

Dziękuję ślicznie za odwiedziny!
Jeśli spodobał Ci się post, to z przyjemnością o tym przeczytam:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...