SKŁADNIKI:
(dwie porcje)
3 jajka
1-2 plasterki szynki (o jak najwyżej zawartości mięsa)
1/3 papryki czerwonej
1/4 papryki białej
2 łyżki pokrojonego szczypiorku
4 łyżki tartego sera żółtego/parmezanu/mozzarelli light
szczypta soli morskiej
pieprz
1 kropelka oliwy
PRZYGOTOWANIE:
1. Nastawić piekarnik na 180stopni.
2. Papryki umyć i pokroić w małą kosteczkę.
3 Szynkę pokroić w cieniutkie plasterki.
4. Szczypiorek umyć i drobno pokroić.
5. Ser zetrzeć na dużych oczkach.
6. Jajka rozbełtać widelcem, dodać szczyptę soli i pieprzu, ser i szczypiorek. Wymieszać.
Dwie
kokilki ceramiczne wysmarować odrobiną oliwy za pomocą pędzelka.
Układać w każdej paprykę czerwoną, szynkę, paprykę białą i na wierzch
znowu paprykę czerwoną. Całość zalać masą jajeczną.
7. Przygotowane foremki żaroodporne włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 35 minut.
8. Zapieczone babeczki można udekorować świeżym tymiankiem i bazylią.
P.s. Jak Wam mijają Święta? Rodzinnie? Miło?
Ja przyznam, że niestety troszeczkę się rozleniwiłam...:P
A tu trzeba do pracy jutro:) Buuu... :(
Ale przynajmniej już dzisiaj można było poczuć zapach wiosennego powietrza...:)mmm:)
Smacznie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńcudownie kolorowe :)
OdpowiedzUsuń