czwartek, 24 marca 2016

Plasterki cukinii z pastą z groszku, jajkiem przepiórczym i łososiem wędzonym

Dzisiejszy przepis to kolejna propozycja na świąteczny stół, jak i na małe przyjęcie:) Po prostu szybka, smaczna i zdrowa przekąska na każdą okazję:) Pasta z groszku z dodatkiem słonecznika to dawka sporej ilości witamin, minerałów, błonnika i tłuszczy. Do tego jajka przepiórcze, które są zdrowsze od kurzych za sprawą większej zawartości składników odżywczych oraz pyszny łosoś bogaty w kwasy tłuszczowe omega 3 (warto zdobyć taki ze sprawdzonego źródła) to kompozycja zdrowia. Całość prezentuje się cudnie i smakuje wyśmienicie, więc warto spróbować:) Zapraszam po przepis:)


SKŁADNIKI:

140g groszku
20g pestek słonecznika
4 łyżeczki oliwy z oliwek
2-4 łyżeczki soku z cytryny
2 łyżeczki koperku
szczypta soli morskiej, pieprz

plasterki cukini
kilka jajek przepiórczych
plasterki łososia wędzonego
plasterki cytryny


PRZYGOTOWANIE:

Słonecznik upraż na patelni. Zmiksuj razem z groszkiem, oliwą, sokiem z cytryny i koperkiem.
Dopraw wedle uznania szczyptą soli i sporą dawką pieprzu. 
Jajka przepiórcze ugotuj na twardo i obierz ze skorupki.
Plasterki cukinii (można je podsmażyć na grillu lub podać na surowo) posmaruj warstwą pasty z groszku. Następnie wyłóż na nie po połówce jajka, po małym kawałku łososia i plasterku cytryny. 
Tak przygotowane przekąski w sam raz są na małego głoda:)   
 
 

2 komentarze :

Dziękuję ślicznie za odwiedziny!
Jeśli spodobał Ci się post, to z przyjemnością o tym przeczytam:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...